Peníze na volební kampaň úspěch nezaručí, říká expert

Vyjednáváním o budoucí vládě předcházely volby s neobvykle dlouhou a finančně mimořádně náročnou předvolební kampaní. O výši nákladů jednotlivých stran na předvolební boj panuje stále řada dohadů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kampaň ČSSD

Kampaň ČSSD | Foto: Marián Vojtek

Společnost Kantar media se pokusila náklady na předvolební kampaň zjistit výzkumnou cestou. Její výpočty se v zásadě přiblížily předvolebním odhadům, podle nichž nejvíce investovali do kampaně vítězové voleb z ČSSD, a to zhruba 350 milionů korun.

„Otázkou ale je, co do výdajů na reklamu započítáme. Kantar média se zabývá investicemi do médií. Různé eventy, párty a mítinky na náměstích nezapočítala. Takže musíme být s tímto opatrní,“ řekl šéfredaktor týdeníku Marketing a média Daniel Köppl, který se náklady na volební kampaň zabývá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Daniel Köppl mluvil o nákladech stran na volební kampaň

Přesto však podle jeho slov se odhadovaná částka nakonec zřejmě velmi blíží realitě.

„Kantar media sleduje investice v ceníkových cenách. Ve skutečnosti tu jsou ale různé slevy a bonusy, takže částku, kterou uvádí, budeme muset snížit tak o čtyřicet až padesát procent. O stejnou částku ale zhruba náklady narostou pokud započítáme náklady na setkání na náměstích a podobně. Částka kolem 300 milionů korun tedy bude konečná,“ vysvětlil Köppl.

Velký rozpočet strany nezachrání

Druhá nejsilnější strana ODS měla v kampani utratit necelých 200 milionů. Ve volbách skončila druhá, pokud ale sestaví nakonec vládu, může se cítit jako faktický vítěz voleb.

„Kampaň ukázala, že ani sebelepší reklamní značka nedokáže zachránit produkt, který není takový, jaký zákazníci očekávají. To je nejdůležitějším zjištěním této kampaně,“ pokračoval Köppl.

ČSSD i ostatní strany se tak podle něj pro příště mohou poučit, že úspěch u voličů nezaručuje pouze obří rozpočet na kampaň.

„Je to nejčastější omyl lidí, kteří v marketinku nepracují. Myslí si, že čím větší rozpočet, tím větší úspěch. Pravidlo bývá takové, že rozpočet nemusí být nejvyšší, ale stačí ho držet někde uprostřed. Ale je třeba mít produkt, který oslovuje spotřebitele. Celá řada značek nemá velké reklamní výdaje a přesto jsou úspěšné. Není vůbec žádná přímá úměra mezi rozpočtem na reklamu a úspěchem,“ dodal šéfredaktor týdeníku Marketing a média.

Zdeněk Škromach, místopředseda ČSSD, ale v utrácení za volby nevidí problém. „Nebude příjem do stranické pokladny takový, jaký se očekával. Ale na druhé straně by to nemělo znamenat nějaké problémy pro sociální demokracii,“ řekl Škromach.

Petra Benešová, Václav Rojík, ak, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme