Peníze pro Explosii mají zajistit budoucnost firmy před privatizací

Minulá vláda pod vedením Petra Nečase stačila na poslední chvíli uvolnit stovky milionů korun ze státního rozpočtu. Většinou na povodňové škody nebo opravu silnic. Peníze dostala také státní společnost Explosia, která vyráběla známou trhavinu Semtex.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vstupní brána Explosie

Vstupní brána Explosie | Foto: Honza Ptáček

Nečasova vláda schválila navýšení základního jmění této pardubické firmy o 250 milionů korun.

Za tuto hodnotu koupí akcie podniku. Kabinet to odůvodnil tím, že chtěl společnosti vyrábějící trhaviny pomoci do doby, než se bude privatizovat.

Stoprocentním majitelem akcií Explosie je ministerstvo financí. Podle dřívějšího šéfa tohoto resortu Miroslava Kalouska by toto opatření mělo zajistit budoucnost firmy na příští dva roky. Podnik by měl být pro případný prodej strategickému partnerovi zajištěný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Více informací o finanční injekci pro firmu Explosia zjišťoval Jan Beneš

Ministerstvo financí v této finanční injekci vidí investici, která podle něj bude návratná. Vyplývá to z materiálu, kde jsou uvedeny důvody této podpory. Některé z nich zveřejnil server Česká pozice. Očekává například obnovení výroby velkorážové munice.

Což podle analýzy ministerstva financí souvisí s rostoucím zájmem o tuto část trhu. Teď například probíhá výběrové řízení na nákup munice pro indickou armádu. Explosia se o něj intenzivně zajímá. Problém ale je, že firma v minulosti tuto část výroby zakonzervovala a teď ji podle informací České pozice potřebuje modernizovat.

Semtex už se téměř nevyrábí

Hospodaření firmy skončilo pět let po sobě v mínusu. Společnosti klesá poptávka ze strany jednoho dlouhodobého stabilního odběratele, a tím je česká armáda. Vláda měla před časem projednat prodej strategické firmy do soukromého sektoru. Nástupem úřednické vlády se tento plán ale zřejmě odkládá.

Odcházející vláda stihla uvolnit peníze na povodně, na vědu i čtvrt miliardy pro Explosii

Číst článek

Explosia je známá mimo jiné díky plastické trhavině Semtex. Nová výroba Semtexu je však minimální. V současné době probíhá především přepracování a značkování, případně likvidace vyřazených plastických trhavin ze zásob české armády. Dodávky nově vyrobené trhaviny směřují právě a většinou pro armádní účely.

Firma tuto trhavinu vyvinula koncem padesátých let, sériovou produkci pak zahájila v šedesátých letech. Název je kombinací slov Semtín, což je část Pardubic, kde se trhavina vyráběla, a Explosia, což je název firmy.

Simona Bartošová, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme