Stavební spořitelny meziročně půjčily o 51 procent více. Výše úvěrů dosáhla 8,5 miliardy korun

Stavební spořitelny poskytly v lednu úvěry za 8,5 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 51 procent. Zároveň zaznamenaly nárůst zájmu o nové smlouvy o stavebním spoření. Spořitelny jich uzavřely 43 400, meziročně o pět procent více. Vyplývá to z údajů pěti tuzemských spořitelen, které má k dispozici ČTK.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, ilustrační foto

Peníze, ilustrační foto | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Za celý loňský rok stavební spořitelny poskytly úvěry za rekordních 113,4 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o 66 procent. Zájem o nové smlouvy o stavebním spoření loni mírně stoupl na 520 387.

Za růstem byl podle Asociace českých stavebních spořitelen vývoj na trhu nemovitostí, které se postupem let staly populárním a osvědčeným nástrojem v boji proti inflaci i zdrojem výnosnosti investic.

Objem hypoték v lednu výrazně klesl o čtvrtinu na 32,6 miliardy. Úroková sazba dále roste

Číst článek

Rovněž růst úrokových sazeb a cen stavebních prací a materiálu uspíšil podle asociace rozhodnutí řady lidí rekonstruovat nebo si pořídit nemovitost. Stavební spořitelny navíc nabízely v určitých měsících roku o něco nižší úrokové sazby než klasické banky.

Pro letošní rok asociace počítá u úvěrů s návratem k normálu, kdy by objem nově poskytnutých půjček mohl klesnout o třetinu zhruba na 80 miliard korun, tedy na stále druhý nejlepší výsledek po loňském rekordním roku. Počet uzavřených smluv by měl meziročně vzrůst zhruba o deset procent.

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak poskytnou klientovi, většinou půjčují. Úrokové sazby závisejí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme