Peníze z druhého pilíře důchodové reformy dostanou lidé zpět do konce roku

Lidé, kteří si spořili na penzi v takzvaném druhém důchodovém pilíři, dostanou zpět své peníze do konce roku. Informovalo o tom ministerstvo práce a sociálních věcí. Druhý pilíř penzijní reformy skončil 1. ledna. Týká se více než 80 tisíc lidí. Ve fondech mají naspořeny asi 3 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchodci (ilustrační foto)

Důchodci (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Do konce března dostanou lidé od penzijních společnostní dopis s podrobnými radami, jak mají postupovat. Fondy je vyzvou, aby řekli, jak chtějí dostat své peníze zpátky.

„Konec září letošního roku je termín pro to, aby se účastníci vyjádřili, jakým způsobem se chtějí se svými naspořenými penězi vypořádat,“ informovala ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) vystoupila s návrhy, jak se připravit na penzi po zrušení druhého pilíře důchodové reformy

Můžou si je nechat vyplatit na účet nebo složenkou. Můžou si také nechat převést všechny prostředky do takzvaného třetího pilíře, tedy komerčního penzijního spoření. To doporučuje například analytik společnosti Partners Aleš Tůma.

„Spousta lidí u nás nedosahuje ani na částku, kterou stát zvýhodňuje maximální státní podporou, to je 230 korun, které dostanete při příspěvku 1000 korun měsíčně. Takže pokud někdo nemaximalizuje tuto státní podporu, měl by si navýšit třetí pilíř,“ říká.

Penzijní společnosti začnou peníze vyplácet od poloviny října.

Varování pro OSVČ

Ministerstvo také varovalo živnostníky, kteří odvádí na důchodové pojištění minimum, že je čeká malý důchod. Varovný dopis s tabulkou dostane více než půl milionu lidí na začátku února.

„Tam je ukázáno, že když se platí úplně nejmenší zálohy, odpovídá to dnešní výši důchodů někde kolem šesti tisíc,“ upozornila Marksová.

Řešením jsou podle ní vyšší odvody nebo právě soukromé penzijní připojištění v třetím pilíři. Do něj si v Česku spoří přes 4 miliony lidí.

Druhý pilíř důchodové reformy | Foto: Český rozhlas

Lenka Jansová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme