Největší realitní obchod roku? Penta prodala pražský komplex Churchill za čtyři miliardy korun

Penta Real Estate prodala kancelářský komplex Churchill Square u hlavního nádraží v Praze za více než čtyři miliardy korun. Získají jej Českomoravská Nemovitostní (ČMN) a Corporate Finance House Group (CFH). Jde podle nich o největší letošní obchod na trhu s kancelářskými nemovitostmi v České republice.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova Penta Investments Group

Budova Penta Investments Group | Zdroj: Profimedia

Komplex na brownfieldu v centru Prahy začal vznikat v roce 2017, kdy Penta Real Estate zahájila výstavbu dvou kancelářských budov a společnost SUDOP o rok později začala vedle budovat rezidenční objekt. První kancelářská budova se na začátku roku 2019 stala novou centrálou společnosti Deloitte, v letošním červnu obsadila převážnou část druhého objektu společnost Fortuna Entertainment Group. Komplex nových kancelářských budov doplňují v přízemní části maloobchodní prostory a služby.

Penta a České dráhy chtějí postavit domy nad kolejemi v centru Prahy. Budou stát několik miliard

Číst článek

„Původně jsme už nechtěli naše budovy v centru Prahy prodávat. Nečekaně velký zájem investorů však byl silným argumentem pro výjimku. Je znát, že investici do kvalitní architektury ve výjimečné pražské lokalitě renomovaní zájemci věří i v době koronavirové pandemie,“ uvedl ředitel Penty Real Estate pro komerční výstavbu Pavel Streblov.

V soutěži, kde byly také nabídky investorů z Německa, Rakouska a Spojených států, zvítězila realitní skupina ČMN v joint venture se společností CFH. Obě společnosti už mají v Praze společnou obchodní historii, příkladem může být budova City West C1 a C2, kde sídlí společnost Vodafone na Praze 5, Crystal s VZP na Vinohradech nebo budova BLOX na Praze 6. U CFH jde již o čtvrtou investici v Praze od roku 2016.

„Churchill Square svojí kvalitou a lokalitou přesně zapadá do naší strategie, která se zaměřuje na prémiové kancelářské budovy v Praze. Koupí daných budov jsme upevnili naši pozici na trhu a etablovali jsme se mezi deset největších majitelů kancelářských prostor v Praze,“ uvedl předseda představenstva ČMN Radek Stacha.

Největší transakci letošního roku na kancelářském trhu financovala německá banka Helaba. Ta se již dříve podílela v České republice na financování akvizice obchodního centra Palladium či realizace developerského záměru CTP v oblasti logistiky.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme