Penze by se mohly zvyšovat

Důchodci by si od ledna mohli polepšit asi o 144 koruny měsíčně. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach totiž na dnešním jednání vlády chce navrhnout to, aby se průměrná penze zvýšila asi o 2 procenta. Toto nízké zvyšování důchodů vychází z toho, že se v uplynulých měsících prakticky nezdražovalo, a ani průměrné platy se příliš nezvyšovaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Kupní síla důchodců se v případě schválení Škromachova návrhu udrží na úrovni roku 1989. "Jenom v roce 93 to bylo 75,6 procent a v letošním roce jsme se dostali na 100 procent z roku 89 a tato relace by se měla udržet."

Je rozumné snižovat rozdíly mezi důchody u nás a v zemích Evropské unie, tak reagují ná návrh ministra Škromacha ekonomové. To, že je kupní síla našich důchodců ve srovnání s těmi v zemích evropské 15 výrazně nižší, je jasné - doplňuje například analytik společnosti Cyrrus Petr Bánovský. Pokud ale valorizace není nezbytně nutná, mohly podle něj nevyplacené peníze přece jen snížit rozpočtový schodek. "V době přípravy zásadní daňové reformy je každé další prohloubení schodku ve státním rozpočtu jistě negativním signálem pro další možný pozitivní vývoj naší ekonomiky."

Vláda se bude komplexní důchodovou reformou, podle premiéra Vladimíra Špidla, zabývat na jaře příštího roku.

Markéta Kaclová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme