Penzijní fondy budou dál lákat na vstup do druhého pilíře, jeho zrušení se nebojí

Penzijní fondy, které se chtějí účastnit druhého pilíře důchodové reformy, budou dál pokračovat v přípravách na spuštění tohoto systému k začátku příštího roku. Některé z fondů se ale rozhodly zůstat stranou – vzhledem k nejistotě, která podle nich provází druhý pilíř, pokud se k moci dostanou sociální demokraté. Ostatní fondy ale chtějí rozptýlit obavy a plánují intenzivnější vysvětlování výhod reformy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchodové fondy, důchodové pojištění (ilustrační foto)

Důchodové fondy, důchodové pojištění (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Zástupci fondů, které se naopak zapojí, dnes probírali přípravy na tento krok s premiérem v Kramářově vile. Podle nich dosud převládala o reformě hlavně negativní kampaň. Druhému pilíři uškodilo, že zákon vetoval prezident a poslanci jej přijali až na konci listopadu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přípravách na spuštění druhého pilíře mluvil generální ředitel Penzijního fondu České spořitelny Aleš Poklop

„Občanům se férově nepředkládají čísla a férově se jim nezdůrazňuje, jak situace v důchodech bude vypadat. Shodli jsme se, že je potřeba výrazně zaktivnit vysvětlování,“ shrnuje debatu s premiérem jeden z účastníků, generální ředitel a předseda představenstva Penzijního fondu České spořitelny Aleš Poklop.

„Je to individuální obchodní rozhodnutí těch penzijních fondů, které se nebudou chtít druhého pilíře zúčastnit. Kritiky je to vnímáno jako velká kauza, ale je potřeba si uvědomit, že penzijní fondy, které odstoupily od fungování ve druhém pilíři, tvoří méně jak 20 procent současného trhu penzijního připojištění,“ upozorňuje Poklop.

Důchodová reforma zavádí takzvaný druhý pilíř důchodového připojištění. Má doplnit stávající první státní pilíř a třetí pilíř komerčního penzijního připojištění. Z prvního státního pilíře si lidé budou moci do soukromých pojišťoven převádět 3 procenta ze sociálního pojištění. Podmínkou je, že si sami přidají další 2 procentní body navíc. Vstup do druhého pilíře je dobrovolný. Lidé do 35 let mají čas se rozhodnout do doby dosažení tohoto věku, lidé nad 35 let budou mít možnost jen do poloviny příštího roku. Pokud druhý pilíř využijí, nemohou z něj již vystoupit.

Většina fondů podle něj nesdílí pochybnosti, které nový penzijní pilíř provázejí. Dosud velmi nízký zájem lidí o vstup do druhého pilíře chtějí zlomit informační kampaní.

„Klienty budeme přesvědčovat férově a budeme každému dávat možnost, aby se rozhodl sám podle toho, jak svoji situaci do budoucna zhodnotí,“ říká šéf Penzijního fondu České spořitelny.

Fondy se podle něj nebojí ani výhrůžek ČSSD, která už varovala, že by reformu penzí po nástupu do vlády zrušila. Na toto riziko prý klienty raději upozorňovat nebudou. „To samozřejmě říkat nebudeme, protože s tím nepočítáme a myslím, že taková situace nenastane,“ věří Aleš Poklop.

Veronika Sedláčková, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme