Penzijní připojištění má nyní méně lidí než koncem loňského roku

Penzijní připojištění se státním příspěvkem mělo na konci prvního pololetí zhruba pět milionů lidí. To je o 123 tisíc méně než na konci roku. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Někteří senioři mají o důchodové reformě poměrně dobré znalosti (ilustrační foto)

Někteří senioři mají o důchodové reformě poměrně dobré znalosti (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Důvodů může být podle ekonomů hned několik. Část lidí se v polovině spořicí doby dostala do věku, kdy je možné připojištění zrušit a peníze si vybrat. A to bez jakýchkoli sankcí.

Řada lidí se také vážně začala zabývat spořením na důchod. Zajímají se o druhý i třetí pilíř této reformy, získávají nové informace a někteří si spočítali, že obě varianty pro ně nemusejí být výhodné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč je méně lidí v takzvaném třetím pilíři penzijní reformy? Důvody zjišťoval redaktor Jan Beneš

„Mnohé fondy třeba za loňský rok generovaly reálně i ztrátu, a tak si lidé řekli, že než si takhle reálně generovat ztrátu, tak na to radši rezignují třeba i se sankcí a budou si spořit sami na vlastní pěst,“ domnívá se analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Objem vyplacených státních příspěvků k penzijnímu připojištění v prvním pololetí přesáhl tři miliardy a 300 milionů korun, což je o 526 milionů více než loni. Průměrný měsíční příspěvek se zvýšil proti konci loňského roku o 74 korun.

Podle odborníků je toto zvýšení důsledkem změn ve vyplácení státního příspěvku. Dříve jej získal každý, kdo odkládal měsíčně alespoň stokorunu. Od ledna je připisován pouze těm, kteří měsíčně spoří minimálně 300 korun.

Ve druhém pilíři spořilo na penzi ke konci července zhruba 80 tisíc lidí. Penzijní společnosti původně očekávaly, že do druhého pilíře vstoupí za první půlrok zhruba půl milionu lidí.

Dobrou alternativou jsou i stavební spoření nebo hypotéka

Možností, jak si spořit na důchod vedle běžných a zavedených způsobů, je celá řada. Ekonomové mluví třeba o stavebním spoření, což je podle nich stále dobrá alternativa, jak dlouhodobě ukládat peníze. A to i přes to, že státní příspěvek je oproti minulým rokům nižší.

Dále se lidem nabízejí investice do dluhových cenných papírů nebo investičních diamantů. Volné prostředky lze vložit také do nemovitostí. I hypotéka může být podle odborníků výhodným způsobem investice, kterou můžeme zhodnotit právě ve stáří.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme