Penzijní připojištění není povinné. Od roku 2013 navíc projde změnou

Protože většina lidí nemá podle exkluzivního průzkumu Českého rozhlasu dostatek informací o důchodové reformě a nerozumí změnám, které se chystají, je zde několik praktických rad, které přijdou vhod zejména v této době. Prodejci penzijního připojištění totiž vstupují do ofenzivy a snaží se získat co nejvíce klientů. Někdy je jejich přesvědčování pro neinformovaného člověka až zavádějící.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Seniorka. Ilustrační foto

Seniorka. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podstatné je, že žádné penzijní připojištění mít člověk nemusí. Pokud se mu do něj nechce, nebo na to nemá peníze, zcela si vystačí se státním důchodovým systémem (takzvaným prvním pilířem), do kterého povinně odvádí peníze každý, kdo si vydělává.

Druhý pilíř se teprve chystá ke startu a třetí pilíř už nějakou dobu funguje. I jeho podmínky se však od nového roku změní, například ve výši státní podpory. Těmto změnám by měl věnovat pozornost i ten, kdo by si chtěl připojištění třetího pilíře ještě do konce roku uzavřít.

„Zbystřit by měli zejména ti, kteří mají příspěvek účastníka do penzijního připojištění nižší než 300 korun měsíčně, protože aktuálně byla státní podpora již od 100 korun měsíčně. Nyní však bude nejnižší státní podpora vyplácena až od 300 korun měsíčně, a to ve výši 90 korun za měsíční příspěvek 300 korun,“ vysvětluje vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Problematiku pilířů penzijního systému Česka přibližuje ve své reportáži redaktorka ČRo Jitka Hanžlová

„Tito lidé, kteří mají příspěvek mezi sto až 300 korun, by měli do konce roku nejlépe si příspěvek zvýšit alespoň minimálně na těch 300 korun, aby právě o státní příspěvek k penzijnímu připojištění nepřišli. Času je na to ještě relativně dost, protože tato změna započne až od začátku příštího roku.“

Od příštího roku bude tento způsob připojištění také bezpečnější, protože nová pravidla přikazují oddělit majetek správce od majetku účastníků. Náklady fondu budou navíc regulovány.

Protože se fondy transformují, nejde od letošního února zatím měnit penzijní fond, což ovšem od nového roku opět půjde. Kromě fondů současných vzniknou nové účastnické fondy. Státní příspěvek bude u obou systémů stejný.

„Největší rozdíly jsou v tom, že u původních fondů bude nadále garance nezáporného zhodnocení. Účastník bude mít nárok na výluhovou penzi a jeho dědicové budou mít nárok na pozůstalostní penzi. Tyto výhody nebudou v novém systému účastnických fondů,“ upozorňuje Josef Rajdl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O penzijní reformě mluvil na Radiožurnálu prezident Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok

V novém systému však budou jiné výhody jako například to, že fond bude moci investovat mnohem dynamičtěji, takže je zde potenciální možnost vyššího výnosu. Garance nezáporného zhodnocení ovšem bude chybět.

„Takže bude moct účet účastníka jít i do mínusu v tom smyslu, že tam bude mít aktuálně méně, než tam vložil,“ vysvětluje Josef Rajdl.

Exkluzivně pro ČRo: 60 procent Čechů nerozumí důchodové reformě

Číst článek

Pokud někdo teprve uvažuje o tom, že by si penzijní připojištění pořídil, měl by se rozhodnout ještě letos. Kdo uzavře letos smlouvu, bude v transformovaných fondech a bude mít v roce 2013 možnost se rozhodnout, zda zůstane v transformovaných fondech při zachování současných výhod, nebo zda přestoupí do nového systému.

„Ti, co by si uzavřeli smlouvu ve třetím pilíři teprve až v příštím roce, ti již budou muset být účastníky nového systému a nebudou moci si vybrat mezi těmito dvěma systémy. Takže kdo si chce nechat svobodnou volbu, měl by si uzavřít penzijní připojištění ještě letos,“ radí analytik Fincentra Josef Rajdl.

Klíč k úspěšné reformě penzijních systémů hledají i sousedé Česka

Číst článek

Prezident Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok upozorňuje, že smlouvy za stávajících podmínek bude možné uzavřít do konce listopadu.

Uzavřená smlouva je totiž platná od prvního dne následujícího měsíce. Takže kdyby se někdo rozhodl až v prosinci, bude smlouva platná od nového roku a bude podléhat už novým podmínkám.

Jitka Hanžlová, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme