Penzijní reforma se mění, sazba DPH bude růst postupně

Vládní koalice změnila podobu důchodové reformy. Od ledna příštího roku budou platit dvě sazby daně z přidané hodnoty - základní dvacetiprocentní a snížená ve výši 14 procent. Od roku 2013 se pak obě sazby sjednotí bez výjimek na sedmnácti a půl procentech. 

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zástupci koalice pojednání o DPH

Zástupci koalice pojednání o DPH | Zdroj: ČTK

Vláda počítá s tím, že zvýšení daně přinese do státního rozpočtu 26 až 27 miliard korun. Tedy výrazně méně, než se původně očekávalo. Kabinet proto bude muset hledat peníze na pokrytí důchodové reformy jinde.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek ve večerních Ozvěnách dne

Schvalování reformy penzí přitom vláda spojí s hlasováním o vyslovení důvěry vládě. Chce tím dát najevo, jak důležitá pro ní tato reforma je.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09 zdůraznil, že dnešním jednáním nebyl zpochybněn základní koncept důchodové reformy.

„Dobrá zpráva je, že to bude znamenat nízký zásah do cenových pohybů. Cenou za to bylo vyškrtnutí snížení vedlejších nákladů práce, tedy snížení odvodové zátěže každého zaměstnance. To je z dlouhodobého pohledu špatná zpráva pro vývoj české ekonomiky,“ řekl ministr Drábek.

Dopady zvýšení DPH na rodinné rozpočty teď propočítá ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle premiéra Nečase budou rozhodně nižší, než u původní varianty reformy. Místopředsedy Věcí veřejných a ministra dopravy Vít Bárta řekl, že bude koalice ještě jednat o kompenzacích pro některé domácnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík byl hostem pořadu Stalo se dnes

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazík připomněl, že důchodovou reformu si koalice vytkla jako jeden ze základních cílů a je dostatečně silná, aby ji prosadila.

„Koalice má ve Sněmovně většinu 118 hlasů. O důchodovou reformu se vlády snaží už 15 let a najít shodu se nepodařilo. Teď je tu ideální šance se tak stalo,“ řekl Gazdík.

ČSSD nesouhlasí

Sociální demokraté nejsou spokojeni ani s novou podobou důchodové reformy. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek tvrdí, že jedinou pozitivní změnou je, že nedojde ke zvýšení DPH už v tomto roce.

„Je pro nás překvapující, jak rychle se mění situace. Je to potvrzení toho, že reforma není připravená,“ řekl místopředseda ČSSD.

Nikdo nevyhrál, ustoupili všichni

Podle komentátora Radiožurnálu Petra Nováčka je evidentní, že všechny tři koaliční strany musely udělat ústupky. Koalice prý udělá nejlépe, když se nikdo nebude hlásit k vítězství a na nikoho nebude ukazováno, že prohrál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentátor Radiožurnálu Petr Nováček

„Věci veřejné se například musely rozloučit se svým seznamem životně důležitých potravin, couvnout musel i ministr Kalousek a vlastně všichni. Na dnešním kompromisu by měly koaliční strany trvat. Pokud nebudou, může se na tom koalice rozložit,“ myslí si Nováček.

Vládu podle něj přiměl znovu se vrátit k tomuto tématu velmi aktivní prezident republiky Václav Klaus.

„Od pondělka publikoval už tři velmi kritické články, zabývající se reformou. Ve značném souladu s ním se projevovaly i Věci veřejné, jmenovitě neformální šéf strany Vít Bárta. Nevím ale, jestli to prezidentovi bude stačit, protože v jednom z těch článků vyjádřil striktní názor, že by se důchodová reforma neměla spojovat s úpravou DPH,“ řekl komentátor Radiožurnálu.

Igor Maňour, Václava Marešová, Martina Spěváčková, David Šťáhlavský, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme