Penzijní reforma zřejmě přinese zavedení nových institucí

Nová penzijní reforma přinese mnoho změn. Mimo jiné nový systém také zavede nové instituce. Ty nebudou státní, ale soukromé a budou doplňovat penzijní tří pilířový systém. Nová instituce se bude jmenovat penzijní společnost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mince

mince | Foto: Fotobanka stock.xchng

Co se pod tímto názvem skrývá prozrazuje náměstkyně ministra financí Klára Król.

Přehrát

00:00 / 00:00

Penzijní reforma. Téma příspěvku Barbory Kreuzerové.

„Je to nová instituce, která bude nositelem účastnických fondů druhého i třetího pilíře. Pro druhý se budou jmenovat Důchodové fondy, pro třetí pak Účastnické fondy,“ uvedla Król pro Rádio Česko.

Nová penzijní společnost by tak měla zcela nahradit doteď fungující penzijní fondy. Každá banka, která tento fond provozuje se bude muset rozmyslet jakou cestu do budoucna zvolí. Jaké možnosti penzijní fond bude mít popisuje Klára Król:

„Buďto zanikne nebo se přetransformuje a stane se z něho penzijní společnost.“

Bankám se navrhovaný systém zamlouvá

Pokud tedy budou chtít banky pokračovat v poskytování služeb spojených s důchodovým připojištěním, budou muset penzijní společnost zřídit. Může se zdát, že jde o další velmi složitou agendu, která banky zatíží. Výkonný ředitel penzijního fondu Komerční banky Pavel Jirák ale rozhodnutí ministerstva financí vítá.

„Jednoznačně to vítáme. Mluvím teď nejen za penzijní fond KB, ale i za Asociaci penzijních fondů. Jsme přesvědčení, že stávající systém je třeba změnit a oddělit majetek účastníků od akcionářů. Zmíněné kroky ministerstva proto podporujeme,“ řekl Jirák Rádiu Česko.

Silná regulace

Penzijní společnosti by měly být z počátku silně regulovány. Licenční řízení by podléhalo České národní bance, která by také nad novými finančními institucemi přebrala dohled. Jak ale bude fungovat penzijní společnost v praxi, popisuje náměstkyně ministra financí Klára Król.

„V druhém pilíři bude vytvářet minimálně čtyři fondy. Fond státních dluhopisů, konzervativní, vyvážený a dynamický fond. Vedle toho budeme moci nabízet široké spektrum dalších fondů. V oblasti třetího pilíře budeme vytvářet nové účastnické fondy. Když vznikne transformací, bude mít na sebe navěšený transformační fond,“ upřesnila Król.

Například Komerční banka ale ještě o transformaci svého penzijního fondu nejedná. Podle Pavla Jiráka totiž zatím záleží na tom, jaké konečné podmínky stanoví stát.

„Akcionář to bude zvažovat v momentě, kdy bude znát přesné parametry návrhu důchodové reformy. To bude někdy na konci června, potom tedy bude analyzovat, zda vytvořit penzijní společnost,“ uvažoval Jirák.

Penzijní společnosti by měly fungovat do dvou let

Ministerstvo financí má ohledně termínu vzniku penzijních společností jasno. Pokračuje Klára Król.

„Tyto společnosti by se měly začít licencovat v polovině roku 2012 a spustit vlastní operativu 1. 1. 2013. To vše v souladu s vlastním plánem vlády na spuštění důchodové reformy od ledna 2013,“ uzavřela Król.

Ministerstvo financí počítá s tím, že možnosti přetransformovat penzijní fond na penzijní společnost využije většina, ne-li všechny bankovní instituce. Konkrétní dopady na stávající klienty banky ale ještě nespecifikovaly.

Lukáš Vincourek, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme