Personální agentury se nestihnou pojistit. Mohou přijít o licenci

Desetitisíce lidí, zaměstnané personálními agenturami, mohou přijít s koncem března o práci. Ministerstvo práce a sociálních věcí je totiž připravené odebrat licenci těm agenturám, které se do té doby nepojistí proti úpadku. Pojistit sebe a své klienty je ale nemožné, protože pojišťovny žádný takový produkt stále ještě nenabízejí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo práce a sociálních věcí

Ministerstvo práce a sociálních věcí | Foto: Jan Rosenauer

O nabídce pojištění proti úpadku personálním agenturám uvažuje jedna jediná pojišťovna – Česká podnikatelská. Ostatní, sdružené v České asociaci pojišťoven, považují produkt za nesmyslný, říká Marcela Kotyrová.

„Jednak tam není přesně vymezena kvalifikace nebo jak má bát pojištění vlastně provozováno, a nejsou tam specifikované podmínky pojištění,“ řekla Marcela Korytová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Květy Moravcové o pojištění personálních agentur v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Přesto se musejí majitelé personálních agentur proti úpadku pojistit. Tedy i v případě, že jim pojištění nabídne jedna jediná pojišťovna v zemi, která si tak bude moci stanovit veškeré podmínky smlouvy včetně výše pojistného. A majitelé agentur na ně budou muset přistoupit, protože jinak přijdou o licenci.

„V případě, že by agentury práce pojištění do 31. března neuzavřely a nedoložily doklad o sjednaném pojištění ministerstvu práce a sociálních věcí, povolení ke zprostředkování práce pro ně zaniká,“ uvedl náměstek ministra práce a sociálních věcí Karel Machotka.

Pro zavedenou ostravskou firmu Radovana Burkoviče, která zprostředkovává práci studentům, to znamená jediné .- propustit ze dne na den tři sta lidí.

Je totiž jasné, že všechny agentury se proti úpadku pojistit do stanoveného data nestihnou. V Česku jich je skoro 1700 a kdyby je chtěla jedna pojišťovna pojistit do konce března, pak by musela uzavřít smlouvu se sto šesti agenturami denně.

Rychlost a nepřipravenost

„To je zase důsledek rychlosti, nepřipravenosti, toho, jak se to celé upeklo, protože kdybychom vyjednávali rok, tak Česká asociace pojišťoven by byla připravená, věděla by, jak to komunikovat svým členům. Pojišťovny by se na to mohly připravit se svými zajistiteli a byly by tady produkty, které by fungovaly v konkurenceschopném prostředí,“ okomentoval přístup státu k personálním agenturám viceprezident Asociace poskytovatelů personálních služeb Luboš Rejchrt.

Zachránit personální agentury může ještě verdikt Ústavního soudu, který zkoumá, zda byl balíček sociálních škrtů, do kterého se povinnost pojistit dostala, přijatý v souladu s Ústavou.

Dalším řešením může být i novelizace zmíněného nařízení, na kterém budou pracovat agentury se svými klienty i pojišťovnami. Pokud neuspějí, obrátí se se stížností na přístup Česka k soukromému podnikání na Evropskou komisi.

Květa Moravcová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme