Pěstitelé chmele na Žatecku očekávají kvůli suchu až o třetinu nižší výnosy

Na Žatecku začíná sklizeň chmele. Kvůli suchu bude ale zřejmě až o třetinu nižší, než se čekalo. Už teď je jasné, že menší pěstitelé, kteří se soustředí jenom na chmel, mohou mít po sklizni vážné problémy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chmelová šiška

Chmelová šiška | Foto: Ladislav Bába

Na Agrofarmě v Lenešicích na Lounsku začali se sklizní chmele jako jedni z prvních. Osm brigádníků pracuje na česačce chmele už od sedmé ranní.

„Z hromady vybíráme šlahouny a dáváme je do česačky. Je to dobrá brigáda a dobrá zábava tady je,“ pochvaluje si studentka gymnázia v Lounech Lenka Staňková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pěstitelé chmele na Źatecku očekávají kvůli suchu až o třetinu nižší výnosy. Podrobnosti zjišťoval Jan Beneš

Podstatně méně spokojený je majitel farmy Karel Dittrich. Sucho uplynulých týdnů totiž zapříčinilo nižší výnos.

„Chmel už nedoroste. Odhaduji o čtvrtinu, někdy si říkám až třetinu, že bude méně chmele,“ potvrzuje Dittrich.

Obdobně jsou na tom všichni pěstitelé na Žatecku i Rakovnicku. Někteří říkají, že podobně dlouhé sucho nepamatují.

Pivovary tedy dostanou letos zhruba o třetinu méně chmele, než si u pěstitelů objednali. Podle předsedy družstva Chmelařství v Žatci Zdeňka Rosy by to ale na cenu nebo množství uvařeného piva nemělo mít vliv.

„My doufáme, že budeme schopni dodat maximální smluvní množství s tím, že pokud bude nějaké množství chybět, pivovary mají nějaké strategické zásoby,“ vysvětluje Rosa.

Chmelnic bude navzdory neúrodě přibývat

Tajemník Svazu pěstitelů chmele Michal Kovařík odhaduje letošní sklizeň na 4,5 tisíce tun, což je o více než dva tisíce tun méně než loni. Navzdory tomu by měl pokračovat trend osazování nových chmelnic. V posledních dvou letech jich přibylo zhruba 300 hektarů.

„Zatím podle objednávek sadby máme informace, že by i v tomto roce mohl trend pokračovat. Ale je potřeba, aby tento trend byl dva až tři roky dopředu udržen,“ říká Kovařík.

Podle něj by letošní sucho mohlo malé pěstitele chmele dovést až k existenčním potížím. Nižší výnosy totiž nepokryjí náklady.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme