Pěstitelé ovoce přišli kvůli mrazům o úrodu. Od státu dostanou přes 130 milionů korun

Letošní úroda ovoce je výrazně nižší než loni, a to nejen v Česku. Jarní mrazy totiž postihly velkou část střední Evropy. Největší škody hlásí Rakousko a Slovensko. Čeští pěstitelé teď můžou žádat o státní podporu. Podmínky zveřejnilo ministerstvo zemědělství, které mezi pěstitele hodlá rozdělit více než 130 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skladování

Skladování | Foto: Fotobanka Pixabay

Už teď je jasné, že státní peníze na úhradu škod stačit nebudou. Škody z mrazů totiž ovocnáři vyčíslili na zhruba 400 milionů korun. Pro některé pěstitele tak může být letošní rok i likvidační. Alespoň z části jim mají pomoct právě peníze od státu.

„Na peníze mají nárok pěstitelé, kteří kvůli mimořádně nepříznivému počasí ztratili více než 50 procent svých obvyklých tržeb, jakých dosahovali v posledních třech letech,“ říká mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Úroda jablek má klesnout skoro o čtvrtinu a hrušek téměř o polovinu. Mohou za to mrazy

Číst článek

O peníze můžou farmáři žádat od konce listopadu do začátku prosince.

Vůbec nejhorší byla sklizeň meruněk a broskví. Běžně totiž pěstitelé sklízejí tisíce tun ovoce, letos to byly jen stovky. Může za to právě několikadenní mráz na konci dubna, který zničil velkou část úrody. Ztráty sčítají i vinaři.

Ovoce dražší nebude

„Jeden jediný výhon zůstal zdravý z deseti oček, to znamená 90% poškození. Jen v hroznech nám vyletěl milion korun komínem,“ říká František Mádl, majitel vinohradu ve Velkých Bílovicích.

Vinařskou oblast Wachau v Rakousku si můžete prohlédnout se speciálně vyškolenými průvodci | Foto: Mária Pfeiferová

Lokální mrazy se nevyhnuly ani hruškám a jablkům. Sklizeň končí až v listopadu, ale ovocnáři už teď odhadují až čtvrtinový pokles v porovnání s loňským rokem. Výrazného zdražení se bát nemusíme. Do Česka se během roku dováží až padesát procent ovoce sklizeného v zahraničí.

„Čeští ovocnáři nemají vliv na cenotvorbu, nezáleží, jakou mají úrodu. O úrovni cen rozhodne úroda v těch hlavních ovocnářských zemí, jako je Polsko, Itálie a Španělsko. A tam to vypadá, že úroda bude víceméně normální,“ tvrdí předseda ovocnářské unie Martin Ludvík.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme