Pět miliónů účtů České spořitelny změní od dubna čísla

Česká spořitelna přečísluje téměř pět milionů účtů svých klientů. Zmizí tak specifický symbol, který je součástí sporožirového účtu a je potřeba ho uvádět při všech platbách. Klienty o tom bude banka informovat dopisem v létě, ale nová čísla začnou platit až od 1. dubna příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká spořitelna

Česká spořitelna | Foto: Jan Rosenauer

Změna se dotkne 2,7 milionu sporožirových účtů a dalších dvou milionů ostatních účtů. "Nová čísla sporožirových účtů a také čísla vkladních knížek již specifický symbol nebudou obsahovat a budou v platnosti od dubna příštího roku," potvrdila mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková.

Banka klientům slibuje, že to bude změna k lepšímu a bez nutnosti chodit kvůli tomu na pobočku. Automaticky totiž přesměruje veškeré sjednané platební příkazy i povolení k inkasu. Zároveň chtějí vyjednat s velkými zaměstnavateli, aby zasílali výplaty na nová čísla.

Ještě pět let po této změně zůstanou stará čísla vedena v systémech České spořitelny a transakce adresované na stará čísla budou automaticky přečíslována na nový účet. Rovněž identifikační kartu s novým číslem obdrží klienti poštou a nebudou muset na pobočku.

Od přečíslení si České spořitelna slibuje racionalizaci současného nelogického systému, která by měla klientům zjednodušit platební styk. "Rozhodli jsme se učinit tento krok proto, že všechna čísla bankovních účtů v České republice by měla být kompatibilní s čísly v Evropské unii a jinde ve světě," uvedla Gajdušková.

Dnes představuje číslo sporožirového účtu číslo pobočky, na které je účet veden. Až specifický symbol určuje konkrétní zákaznický účet. Tato anomálie může působit potíže například u některých předtištěných formulářů, které počítají jen s klasickým číslem účtu. V ostatních domácích bankách už čísla účtů v drtivé většině případů požadavkům EU odpovídají.

Martin Hromádka, Eva Hanzlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme