Cizí identifikační údaje, ale vlastní číslo účtu. Pětadvacítku pro OSVČ se snažili získat i podvodníci

Finanční správa se při vyplácení kompenzačního bonusu pro podnikatele setkala s několika pokusy o podvod. Kvůli možnému zneužití takzvané pětadvacítky proto podala několik trestních oznámení. Pravidla pro ověřování žadatelů ale zpřísňovat nechce.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

Podvodníci se pokoušejí zneužít kompenzační bonus pro podnikatele, tedy takzvanou pětadvacítku. (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

832 tisíc vyřízených žádostí, vyplacených 18,5 miliardy korun a devět trestních oznámení. Taková je dosavadní bilance takzvané pětadvacítky, vládního programu určeného osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ).

Pět tipů ohledně daní a koronaviru: pozor na zpoždění, chybějící lhůta i placení daně z příjmů

Číst článek

Finanční kompenzaci se snaží získat i nepoctivci.

Radiožurnál je obeznámen s případem, kdy se podvodník pokusil do žádosti vyplnit identifikační údaje jiného podnikatele, ale číslo účtu, na které měl finanční úřad peníze poslat, už zadal své.

Pracovníci úřadu na to rychle přišli a podnikatele, jehož údaje se dotyčný pokusil využít, kontaktovali.

Na vysvětlenou: vyplnit elektronickou žádost je relativně snadné. OSVČ sice musí zadat informace o sobě, ale nijak dál je prokazovat nemusí. Nezbytné je pouze vyplnit čestné prohlášení.

Zaměstnanci finanční správy proto většinou pracují s údaji, které mají v databázi z dřívějška. A můžou je porovnat s žádostí o bonus.

„V obecné rovině se dá říci, že finanční správa kontroluje údaje žadatele s údaji, kterými o žadateli disponuje z předchozí správy daní. Daňový subjekt je povinen registrovat účty, na které jsou soustředěny jeho podnikatelské činnosti,“ vysvětlila Radiožurnálu mluvčí finanční správy Zuzana Mašátová.

Daňové přiznání nově až do 18. srpna. Vláda přijala takzvaný liberační balíček III

Číst článek

Úředníci proto podnikatelům volají, pokud jejich bankovní účet neznají z minulosti. A právě při takovém ověřování zaznamenali několik podezření na podvod.

„Finanční správa eviduje snahu různých osob i organizovaných skupin, které se snaží využít tíživého stavu podnikatelů, kterým jsou bonusy vypláceny. Pokud jsou detekovány rizikové případy, dochází k podání trestního oznámení,“ doplnila Mašátová.

Zanedbatelný počet

Zpřísnění ověřování žadatelů finanční správa nezvažuje.

Pětadvacítka je podle Mašátové od toho, aby rychle pomohla podnikatelům, kteří se do finančních potíží dostali kvůli pandemii nového typu koronaviru a s ní spojenými vládními opatřeními. Adekvátní situaci podle ní je, když žadatele prověřuje teprve v případě pochybností.

Současný systém je nastaven správně i podle názoru Komory daňových poradců.

Vedoucí sekce správy daní a poplatků Tomáš Hajdůšek vysvětlil, že bonus funguje jako forma podpory dobře právě díky tomu, že žádost o něj je snadná a její vyřízení rychlé.

Pro 500miliardový deficit není důvod. Propad příjmů není tak výrazný, tvrdí ekonom Táborský

Číst článek

„Vzhledem k celkovému množství podaných a úspěšně vyřízených žádostí, kterých je skoro milion, je počet těch podvodných zanedbatelný a nestojí za to, aby se celý zavedený systém nějak upravoval,“ řekl Radiožurnálu.

Finanční správa ale některé žadatele požádala i o navrácení bonusu. Celkem jich bylo 1154 za necelých 25 milionů. Podle finanční správy šlo v těchto případech o neoprávněné čerpání bonusu, takže ho pak žadatelé museli vrátit celý, případně jeho část.

Nejčastějším důvodem, proč berní úřady vyzývají podnikatele, aby podporu vrátili, je, že jsou zároveň někde zaměstnaní.

Jakub Horáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme