Pětina lidí podává daňové přiznání těsně před posledním termínem

Finanční úřady zažívají nápor opozdilců před pondělním termínem pro podání daňového přiznání. V několika posledních březnových dnech ho tradičně podává asi pětina z celkového počtu poplatníků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podání daňového přiznání na finančním úřadě. (Ilustrační snímek)

Podání daňového přiznání na finančním úřadě. (Ilustrační snímek) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Finanční úřady proto prodloužily provoz. Dnes budou jejich podatelny otevřeny do 18 hodin. Zítra, v sobotu, bude provozní doba finančních úřadů v okresních městech od 8 do 12 hodin.

Například v Pardubicích přiznání zatím odevzdalo 60 procent plátců a tak je jasné, že úředníci budou mít plné ruce práce. Jak upozorňuje ředitele úřadu Radovan Kužel, otevřou proto ještě před osmou hodinou, kdy se tvoří největší fronty.

„Předpokládáme, že úřad otevřeme o něco dřív. Máme připraveno zhruba 20 míst, kde je možné podat přiznání, čili nejen na podatelně, ale v celém úřadu,“ řekl Kužel.

Poplatníkům, kteří nestihnou daňové přiznání podat včas a daň zaplatit, hrozí sankce. Těm, kteří se opozdí o víc než pět pracovních dnů, může finanční úřad uložit pokutu ve výši minimálně 500 korun a maximálně pět procent ze stanovené daně.

Igor Maňour, Tomáš Medek, Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme