Petr Kellner pouští podíl v České pojišťovně. Prodá ho italským partnerům

Italská pojišťovna Generali koupí od Petra Kellnera 49 procent akcií společnosti Generali PPF Holding. Oznámila to agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česka pojišťovna

Česka pojišťovna | Foto: Marián Vojtek

Firma Generali je společným podnikem italské pojišťovny a PPF Holdingu. Italové za podíl zaplatí 2,7 miliardy eur, což je téměř 69 miliardy korun. Do konce března by měli koupit 25 procent akcií, na konci příštího roku zbytek.

„Skupina PPF se dohodla s Generali na prodeji svého podílu ve společném podniku. Objem transakce včetně dividendy činí přibližně 2,7 miliardy eur. Transakce proběhne ve dvou fázích, a to v letech 2013 a 2014. Generali převezme prvních 25 procent ve společném podniku a tedy i v České pojišťovně ještě letos,“ potvrdil mluvčí PPF Radek Stavěl.

Generali PPF Holding patří k největším pojišťovacím skupinám ve střední a východní Evropě, Rusku a v zemích Společenství nezávislých států. Prostřednictvím dceřiných společností spravuje aktiva za zhruba 15 miliard eur a poskytuje služby více než 13 milionům klientů. V České republice do něj patří například Česká pojišťovna nebo pojišťovna Generali.

Analytici už dříve odhadovali, že by prodejní cena mohla dosáhnout právě částky 2,5 miliardy eur. PPF totiž vlastní menšinový podíl. S italskými partnery to PPF moc neklapalo a už delší dobu přemýšlí o tom, že začne v pojišťovnictví podnikat samostatně.

Generali se potýká s rizikem snížení ratingu, nutností předčasně splatit úvěry a podle původní smlouvy má v tom případě PPF právo prodat jí zpět svůj podíl ve společném podniku.

Italské akvizice

Nejedná se o první významnou akvizice italské firmy v České republice. Známým případem jsou například Karlovarské minerální vody. Italská společnost rodiny Pasqualů je ovládá od roku 1991. Tehdy ještě s partnerem, kterého později vyplatila, koupila od státu tři čtvrtiny akcií podniku. Zbytek se prodal v kuponové privatizaci. Dnes je tato společnost registrovaná v Nizozemsku. Patří ale stále stejné rodině.

Italům patří také UniCredit Bank. Dřív to byly Živnostenská banka a HVB Bank Czech Republic. V roce 2002 koupila UniCredito od německých akcionářů 85 procent akcií v Živnostenské bance. O tři roky později UniCredito koupila německou banku HVB Group a začala připravovat fúze bank skupin HVB a UniCredito ve střední a východní Evropě. To se jí povedlo v roce 2007 a od té doby je v České republice UniCredit Bank.

Italská firma u nás vlastní také výrobce autobusů. Původní Karosu Vysoké Mýto ovládl v roce 2002 italský koncern Iveco ze skupiny Fiat. Karosu převzal od francouzského Renaultu, který podnik vlastnil od roku 1993. Bývalá Karosa, teď Iveco Česká republika, patří k největším výrobcům autobusů u nás a za první tři čtvrtletí loňského roku vyrobili ve Vysokém Mýtě přes 2000 vozidel.

Významná byla i investice italské rafinérské firmy Agip. Teď je to skupina s názvem Eni. Ta v roce 1996 vstoupila spolu s dalšími dvěma zahraničními investory v rámci konsorcia do České rafinérské. Provozuje dvě největší rafinerie u nás, v Litvínově a v Kralupech nad Vltavou. V květnu 2007 Italové svůj podíl zdvojnásobili, když odkoupili akcie od jednoho z členů konsorcia, americké společnosti ConocoPhillips. Ovšem majoritu, tedy 51 procent, drží v České rafinérské Unipetrol. Eni vlastní necelých 32,5 procent akcií, zbytek má britsko-nizozemský Royal Dutch Shell.

Významné Italské akvizice v ČR | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme