Kellnerova smrt po pádu vrtulníku na Aljašce otřásla i pražskou burzou. Klesají akcie O2 a Monety

Na pražské burze klesají od pondělního rána výrazně akcie operátora O2 a Monety Money Bank. Stalo se tak po oznámení, že v sobotu zemřel při nehodě vrtulníku na Aljašce miliardář Petr Kellner, majitel investiční skupiny PPF. Společnost O2 patří do portfolia PPF, v Monetě by měla PPF získat zhruba čtvrtinový podíl. Při havárii zahynulo celkem pět lidí, jeden člověk leží s vážnými zraněními v nemocnici.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 11:31 29. 3. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejbohatší Čech Petr Kellner (na snímku z 23. srpna 2020) zemřel 27. března 2021 při nehodě vrtulníku v aljašských horách

Nejbohatší Čech Petr Kellner (na snímku z 23. srpna 2020) zemřel 27. března 2021 při nehodě vrtulníku v aljašských horách | Foto: Vondrouš Roman | Zdroj: ČTK

Cenné papíry Monety kolem pondělních 9.30 na pražském trhu ztrácely více než tři procenta, O2 odepisoval přes procento. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

Při pádu vrtulníku na Aljašce zemřel miliardář Petr Kellner. Havárii nepřežilo celkem pět lidí

Číst článek

„Společnost PPF je významným akcionářem Monety. O dalším vývoji rozhodnou akcionáři na valné hromadě v dubnu. V tuto chvíli nám nepřísluší celou věc jakýmkoliv způsobem dále komentovat,“ řekla  mluvčí Monety Zuzana Filipová.

„Pro O2 je tato smutná zpráva příliš čerstvá a v současnosti se k ní nebude nijak vyjadřovat,“ uvedl ředitel komunikace Hany Farghali. PPF má v O2 podíl kolem 80 procent. Kellner v jejím vedení nefiguroval. V dozorčí radě skupinu zastupuje minoritní akcionář PPF Ladislav Bartoníček, který má na starosti všechny telekomunikační aktivity prostřednictvím divize PPF Telecom Group. O2 v nejbližší době nechystala žádná strategická rozhodnutí nebo akvizice, na které by Kellner mohl mít vliv.

Pohyby na pražské burze byly v pondělí po otevření trhu velmi dynamické. Moneta okolo 9.30 ztrácela zhruba 3,5 procenta, o 20 minut později část ztráty umazala a klesala o necelé tři procenta. V 11.00 ale už rostla o 0,75 procenta na 81,10 Kč Podobně se vyvíjela telekomunikační O2, která před 10.00 zmírnila ztrátu zhruba na 0,6 procenta. V 11.00 byla v minusu už jen 0,2 procenta.

PPF koupila většinový podíl v O2 od španělské společnosti Telefónica na začátku roku 2014. Letos v lednu se pak PPF vrátila k plánu spojení s Moneta Money Bank, po vypořádání transakce by PPF měla vlastnit přes 28 procent akcií banky.

Moneta obdržela podruhé návrh na zahájení jednání o sjednocení s Air Bank, Home Creditem a tentokrát i se značkou Zonky. Spojením Monety a Air Bank může vzniknout podle počtu klientů třetí největší banka na českém trhu po České spořitelně a ČSOB.

Představenstvo Monety dospělo jednomyslně k závěru, že návrh PPF na odkoupení části akcií Monety je v souladu se zájmy banky a jejích akcionářů. PPF spustila proces k případnému sjednocení Air Bank, českého a slovenského Home Creditu a Monety Money Bank už na podzim 2018, transakce ale byla nakonec zrušena.

Havárie vrtulníku

VYJÁDŘENÍ ALJAŠSKÝCH ÚŘADŮ

  • Aljašská národní garda a dobrovolníci z Aljašské horské záchranné skupiny v sobotu vyprostili oběti pádu helikoptéry nedaleko ledovce Knik. Zemřelí byli identifikovaní jako 52letý občan z Colorada Gregory Harms, 56letý Čech Petr Kellner, 50letý Čech Benjamin Larochaix, 38letý Sean McManamy z Aljašky a 33letý pilot Zachary Russell, taktéž z Aljašky.
  • Havárii přežil jeden pasažér, který zůstává s vážnými zraněními ve stabilním stavu v nemocnici v Anchorage. Helikoptéru Airbus AS350B3 vlastnila společnost Spoloy Helicopters. Skupina byla na místě pravděpodobně za účelem tzv. helliskiingu, kdy lyžaře na vrcholcích hor vysadí helikoptéra. Příčina havárie se vyšetřuje. Oběti byly převezeny k Aljašskému státnímu soudnímu lékaři. Dočasná letecká omezení nad oblastí byla již uvolněna.

Nejbohatší Čech Petr Kellner zemřel při nehodě vrtulníku v aljašských horách. Informaci zahraničních médií o tragickém úmrtí šestapadesátiletého podnikatele potvrdila mluvčí investiční skupiny PPF Jitka Tkadlecová.

„Zatímco jeho pracovní život byl plně ve znamení neuvěřitelné pracovitosti a kreativnosti, jeho soukromý život patřil jeho rodině a dětem. Pohřeb proto proběhne v úzkém rodinném kruhu. Prosíme všechny, zejména média, aby v tuto těžkou chvíli respektovali soukromí rodiny pana Petra Kellnera,“ uvedla v tiskové zprávě Tkadlecová.

Důvody nehody, při níž zahynulo pět lidí, jsou předmětem vyšetřování. Podle aljašské policie je mezi oběťmi leteckého neštěstí kromě Kellnera padesátiletý Benjamin Larochaix. Kromě nich zemřeli také dva z místních průvodců a pilot vrtulníku, jeden člověk přežil a je ve vážném stavu v nemocnici.

Petr Kellner byl podle magazínu Forbes nejbohatším Čechem. Skupina PPF nedávno koupila televizi Nova a spadají pod ní i další firmy – například Home Credit, Air Bank, nebo O2. Bylo mu 56 let. 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme