Brusel povolil petrochemické společnosti PKN převzít rivala Lotos, musí ale prodat část svého majetku

Největší polská petrochemická společnost PKN Orlen získala svolení Evropské komise (EK) k převzetí menšího domácího konkurenta Lotos. Komise ale v úterý uvedla, že PKN musí prodat část majetku. Obě firmy působí také v České republice, PKN Orlen je majitelem Unipetrolu.

Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

PKN Orlen (ilustrační foto).

Společnost PKN Orlen musí prodat část svého majetku. (ilustrační foto) | Foto: Kacper Pempel | Zdroj: Reuters

Společnost PKN Orlen podle komise souhlasila, že prodá 30procentní podíl v rafinerii Lotosu, devět skladů paliva, 389 polských čerpacích stanic, dvě polské továrny na živici a poloviční podíl Lotosu v jeho společném podniku s britskou firmou BP na prodej leteckých pohonných hmot, informovala agentura Reuters.

Klíčové momenty vyhrocených voleb v Polsku: Dudovo vítězství je pro PiS dar i zodpovědnost za řešení krize

Číst článek

Podle místopředsedkyně EK pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové tyto ústupky „zajistí, že příslušné polské trhy zůstanou otevřené a konkurenční a že fúze nepovede k vyšším cenám ani k omezení výběru u paliv a souvisejících produktů pro podniky a spotřebitele v Polsku a České republice“.

„Polsko je atypické v tom, že tamní největší firmy jsou stále polostátní, a podléhají tak více vlivu a politice polské vlády. V minulosti byly polské firmy tlačeny k tomu, aby podnikaly v oborech, které se jich přímo netýkaly. Proto je logické a správné, že se firmy více zaměřují na svůj jádrový byznys,“ uvedl analytik společnosti Starteepo Dušan Jilčík.

Výsadní postavení v Evropě

Skupina PKN Orlen měla podle Jilčíka vždy ambici upevnit si své výsadní postavení ve střední Evropě a akvizice společnosti Lotos je toho důkazem. „Českému Unipetrolu to může i pomoci, protože Lotos působí v Česku v cargo železniční dopravě a nabízejí se synergie,“ dodal.

Duda není schopný smiřovat, Polsko zůstane rozdělené, říká k vítězství současného prezidenta novinář Mackowiak

Číst článek

Podle analytika Capitalinked.com Radima Dohnala tato transakce nebude mít na Česko žádný podstatný vliv. „Je anekdotické, že další monopolizace a růst státního podnikání v Polsku nastane den po vítězství prezidentského kandidáta (Andrzeje Dudy), který je zástupcem národního socialismu. Žádná z jeho historických variant neskončila dobře,“ uvedl Dohnal.

Společnost PKN Orlen se předloni stala jediným vlastníkem Unipetrolu, který je největší rafinerskou a petrochemickou společností v České republice. Unipetrol zaměstnává téměř 5000 lidí a zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme