Philip Morris v Česku loni zvýšil zisk na 3,8 miliardy. Chce vyplatit dividendu 1600 korun

Kutnohorskému výrobci tabáku Philip Morris ČR loni meziročně vzrostl čistý zisk o 10,1 procenta na 3,8 miliardy korun. Tržby bez spotřební daně a DPH stouply o 15,4 procenta na 14,1 miliardy korun. Firma navrhuje vyplatit hrubou dividendu 1600 korun, včetně zhruba 220 korun z nerozděleného zisku minulých let, uvedla v úterý v pozvánce na valnou hromadu a ve výroční zprávě. Za rok 2017 akcionáři získali 1080 korun.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kouření, cigarety (ilustrační foto)

Philip Morris ČR v Česku zaměstnává přes 1000 lidí. S akciemi společnosti se obchoduje na pražské burze. (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Celkový trh cigaret poklesl o odhadovaných 1,6 procenta v Česku a o 2,3 procenta na Slovensku. Objem domácího odbytu se snížil o 2,7 procenta na 8,6 miliardy kusů cigaret, na Slovensku o 3,7 procenta stoupl na 4,3 miliardy cigaret. Celkový kombinovaný trh cigaret a bezdýmných tabákových výrobků v Česku se zvýšil o odhadovaných 0,7 procenta a na Slovensku o 1,1 procenta.

Společnost předloni začala distribuovat na obou trzích výrobky iQOS s náplněmi Heets, v nichž se na rozdíl od obvyklých cigaret tabák zahřívá. Úroveň škodlivých a potenciálně škodlivých látek je podle firmy v těchto produktech o 90 až 95 procent nižší. Loni firma zaregistrovala 165 000 nových uživatelů v Česku a 81 000 na Slovensku. Celkem je tak registrovaných uživatelů od uvedení na trh 226 000, respektive 111 000.

Phillip Morris prohrál arbitráž s Uruguayí, musí se podvolit protikuřáckým opatřením

Číst článek

Další výrobky

Předseda představenstva Philip Morris ČR Árpád Könye uvedl, že růst konsolidovaných tržeb bez spotřební daně a DPH byl loni dán především příznivým vývojem cen portfolia tabákových výrobků určených ke kouření, které zahrnuje cigarety, cigarillos, tabák pro ruční výrobu cigaret a víceobjemový tabák pro ruční výrobu cigaret. Kvůli dodatečným nákladům s komercializací iQOS a Heets vzrostly provozní náklady zhruba o 1,4 miliardy korun.

„Co se týká podílu tabákových náplní Heets na trhu v roce 2018, v České republice činil 2,6 procenta a ve Slovenské republice 3,7 procenta. To potvrzuje, že dospělí kuřáci v obou zemích mají aktivní zájem přejít na alternativy, které mají nižší zdravotní riziko, v porovnání s pokračováním v kouření,“ uvedl ve výroční zprávě Könye.

Podle něj se ukazuje, že firma učinila správné rozhodnutí, když začala investovat do výzkumu a vývoje, vědy a transformace firmy. „Jsme otevřeni veřejnému dialogu i reakcím spotřebitelů na to, jak ještě lépe přispět k budoucnosti bez kouře,“ dodal.

Philip Morris ČR v Česku zaměstnává přes 1000 lidí. S akciemi společnosti se obchoduje na pražské burze.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme