Paliva v Česku od minulého týdne zlevnila. Benzin klesl pod 47 korun, nafta se drží nad touto hranicí

Pohonné hmoty v Česku od minulého týdne opět zlevnily, průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla pod 47 Kč. Litr se nyní prodává u čerpacích stanic v průměru za 46,91 Kč, před týdnem byl o 69 haléřů dražší. O 63 haléřů na litru zlevnila také nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 47,14 Kč. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ceny pohonných hmot

Natural 95 pod 47 Kč, nafta za 47,14 Kč (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Benzin začal z rekordních hodnot o jednotky haléřů zlevňovat na konci června, cena nafty se snižuje od začátku července. V posledních dvou týdnech se ceny snižují o desítky haléřů za týden.

Plynovod Nord Stream 1 je opět v provozu. Dodávky do Evropy jsou obnoveny na 40 procent

Číst článek

Navzdory poklesu jsou pohonné hmoty v Česku stále výrazně dražší než před rokem. Tehdy zaplatili řidiči za benzin o 13,23 Kč na litru méně, za naftu pak o 15,55 Kč na litru méně.

Nejlevnější paliva natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr benzinu v průměru za 46,26 Kč. Naftu tam prodávají průměrně za 46,58 Kč.

Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 47,89 Kč. Nafta se tam tankuje za 48,11 Kč za litr.

Ceny paliv letos prudce vzrostly na přelomu února a března po začátku ruské invaze na Ukrajině. Ještě 23. února stál litr benzinu průměrně zhruba 37,40 Kč a nafty asi 36,40 Kč. Během dvou týdnů po začátku ruského vpádu ale cena benzinu vyskočila skoro na 47,30 Kč za litr a cena nafty téměř na 49,60 Kč za litr. Od té doby ceny kolísají.

Vláda proti prudkému zdražování paliv přijala několik opatření. Mimo jiné od začátku června na čtyři měsíce snížila o 1,50 Kč na litr spotřební daň z benzinu a nafty. Kabinet zvažuje, že ponechá sníženou spotřební daň u nafty trvale. Důvodem je konkurenceschopnost s okolními zeměmi.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme