Pilip: Problémy eurozóny jsou součástí nestability ve světě

Současný i budoucí záchranný balík eurozóny by měly být větší. Možná dvakrát až třikrát, upozorňují někteří analytici. Po zvětšení záchranných balíků volá předseda Evropské komise José Barroso, poslal kvůli tomu dopis všem lídrům členských zemí eurozóny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Emanuel Macoun

Nad eurozónou se stahují mraky: záchranné balíky zřejmě nestačí, výnosy ze španělských a italských dluhopisů rostou, čímž prodražují jejich financování, a Evropská centrální banka zřejmě obnovila jejich nákup.

Přehrát

00:00 / 00:00

Krizi kolem eurozóny komentoval Ivan Pilip ve Světě o osmé

Jak ale ve Světě o osmé upozornil Ivan Pilip, někdejší ministr financí a bývalý viceguvernér Evropské investiční banky, mračna se nestahují jenom nad eurozónou.

„Je tady zase náznak otřesu ekonomiky globální. Protože se velmi zdramatizovala situace okolo Spojených států, začaly v posledních 2 dnech padat burzy na celém světě, v posledních hodinách prudce poklesly asijské burzy, čili světem se šíří celkově velká vlna nervozity. Čeká se na dnešní údaje o nezaměstnanosti z USA, čeká se na reakci Evropské unie.“

„Čili je to součást širší mozaiky nestability ve světě vůbec. Samozřejmě že krize kolem některých států eurozóny k tomu přispívá, ale je to také z velké části otázka i psychologická. Protože když se potom začnou dít takovéto věci, o kterých jsem hovořil, pak všechny ty záchvěvy jsou ještě víc zesílené a mohou způsobit větší škody,“ uvedl Ivan Pilip.

Zároveň upozornil, že současná krize se netýká eura jako takového, které podle něj v žádné krizi není. „Pokud se podíváme na kurz eura vůči jiným měnám, na to, jak je využíváno jako rezervní měna, tak nejde o euro jako o měnu, jde o osudy některých jeho členů,“ poznamenal Pilip s tím, že pokud by ale některá ze členských zemí eurozóny, jako Itálie nebo Španělsko, nebyla schopna financovat svůj dluh, otřes na evropskou ekonomiku by byl „ohromný“.

Každý stát, který bude zvažovat navýšení záchranného balíku, musí podle Ivana Pilipa zvažovat dvě věci. „Na jedné straně náklady spojené s případným navýšením záchranného balíku, a na druhé straně otázku škod, které by ekonomice vznikly, kdyby došlo nějakému zásadnímu problému některých zemí eurozóny.“

mta, Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme