Piloti ČSA chtějí v případě výpovědí brzdit lety

České aerolinie prý nedodržují restrukturalizační plán schválený vládou. Na mnohem větší plánované propouštění si stěžuje České sdružení dopravních pilotů CZALPA, které už chystá protestní akci. Piloti zatím nesáhnou hned ke stávce, ale zvolí takzvanou formu Go slow.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo ČSA. Ilustrační foto.

Letadlo ČSA. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Šéf sdružení pilotů Filip Gaspar upřesnil, že protest měl být vedený formou striktního dodržování předpisů a zákoníku práce.

Dopravní piloti podle něj chodí do práce o desítky minut dříve, aby stihli všechny nezbytnosti na přípravu letu, a také se obvykle během svých směn vzdávají přestávek na jídlo. S tím by měl být po vyhlášení protestu konec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéf CZALPA Filip Gaspar a mluvčí ČSA Hana Hejsková ve Světě o třetí Rádia Česko

„Pro cestující to pravděpodobně bude znamenat zpoždění a není jisté, jestli všechny linky během dne budou vypraveny,“ popsal Gaspar možné dopady protestu na dopravu. Protest prý piloti zahájí v momentně předání první výpovědi některému z nich.

Předcházející propouštění na začátku roku se týkalo 50 zaměstnanců ČSA a mělo být s ohledem na restrukturalizační plán poslední, tvrdí Gaspar. Nová vlna výpovědí by podle něj měla přijít na přelomu července a srpna.

„Je to zhruba 50 až 70 pilotů v letošním roce nad rámec plánu. Samozřejmě v rámci několika týdnů a měsíců se to dotkne i dalšího personálu, jako jsou stewardi a stewardky a další provozní personál,“ odhadl Gaspar.

Vedení ČSA piloti také vyčítají, že jeho kroky vedou k ústupu z trhu a aerolinky poškozují. „Chystá se redukce firmy, budou se uzavírat další destinace, ale vývoj na evropském i světovém trhu jde přesně opačným směrem,“ podotkl Gaspar s tím, že sdružení od minulého týdne posbíralo 250 podpisů mezi piloty a stevardy ČSA na podporu protestů.

Vedení ČSA důvody protestu odmítá

Národní dopravce ale odmítá, že by plán zeštíhlení firmy nedodržoval. Odboráři tak prý k protestům nemají žádný objektivní důvod.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident sdružení CZALPA Filip Gaspar a mluvčí ČSA Hana Hejsková o problému mluvili také v Ozvěnách dne

„Manipulativní narčení CZALPA České aerolinie jednoznačně odmítají a je důležité říct, že jsou jenom záminkou k vyvolání konfliktu. Zadání restrukturalizačního plánu se nezměnilo, vše běží v intencích schváleného plánu,“ uvedla mluvčí ČSA Hana Hejsková.

V Ozvěnách dne pak Hejsková zdůraznila, že je třeba pokračovat v nastaveném směru. „Není možné, kvůli osobním zájmům jednotlivců vydírat společnost nátlakovou akcí, ohrožovat tak běh restrukturalizace a brát si k tomu jako rukojmí cestující.“

Prezident sdružení CZALPA Filip Gaspar toto tvrzení v Ozvěnách dne naprosto odmítl. „Slova, která jme slyšeli od managementu při prezentaci restrukturalizace, byla úplně jiná.“

Někteří kritici mají za to, že ČSA prý opouští některé výnosné linky a přepouští je konkurenci.

Milan Kopp, Martin Drtina, Ondřej Černý, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme