Piloti ČSA nepřistoupí na snížení mezd o 45 procent

Do 19. října by mělo být jasno o podobě úsporných opatření, která mají zachránit České aerolinie. ČSA v prvním pololetí letošního roku vykázaly ztrátu 1,8 miliardy korun a koncem roku by se podle některých informací mohla ztráta pohybovat kolem tří miliard.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo ČSA. Ilustrační foto.

Letadlo ČSA. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Na úterní dozorčí radě byly prezentovány dva plány a z nich by měla vzejít finální verze. První předložil prezident ČSA Radomír Lašák, který navrhuje odchod 860 lidí do jara příštího roku a současně snížení mezd o 30 procent. V tomto případě hodlá dodržet slib a současné vedení ČSA by rezignovalo.

Nový plán předložil předseda dozorčí rady společnosti Václav Novák. Počítá se snížením platů pilotů o 45 procent, letušek o 25 procent a ostatních zaměstnanců o 15 procent. Firma by se také měla zbavit třetiny zaměstnanců ze současných 4600 na 3000 lidí.

Gaspar: Návrh šéfa dozorčí rady je nepřijatelný

Piloti si před jednáním dozorčí rady stanovili podmínky, za nichž jsou ochotni přistoupit na snížení svých platů o 30 procent. Například, že společnost nebude privatizována, že budou zavedeny zaměstnanecké akcie či že odejde prezident ČSA Radomír Lašák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Filip Gaspar vysvětloval stanoviska pilotů ČSA ve vysílání Rádia Česko

Na čtvrtek je naplánovaná valná hromada sdružení pilotů CZALPA, která by měla výši snížení mezd schválit. Podle předsedy sdružení Filipa Gaspara je ale pro piloty nepřijatelný návrh předsedy dozorčí rady aerolinek na snížení o 45 procent. Gaspar to řekl ve vysílání Rádia Česko.

"Vzhledem k tomu, že už k jednomu snížení v letošním roce došlo, tak už by to dohromady bylo přes 50 procent. A vzhledem k dalším ústupkům, které už jsme v tuto chvíli vyjednali, je to určitě neakceptovatelné. Každopádně ta přesná výše snížení je ještě součástí jednání."

Smlouvy mohou být do jednání vlády

Ministr financí Eduard Janota chce mít nejprve podepsané nové kolektivní smlouvy a teprve pak by podle něj vláda měla rozhodovat o privatizaci Českých aerolinií či případných změnách ve vedení firmy. Gaspar dnes naznačil, že piloti by kolektivní smlouvy mohli podepsat, aniž by předtím došlo na splnění jejich podmínek.

"Těch podmínek je několik. První je, že smlouva nebude podepsána současným managementem, což je určitě řešitelná podmínka a může to být do jednání vlády vyřešeno. Co se týká toho, že je to alternativou k privatizaci, to se dá také smluvně vyřešit."

"Já si myslím, že je možné, aby ty smlouvy byly podepsány ještě před jednáním vlády," zdůraznil předseda sdružení pilotů CZALPA v rozhovoru pro Rádio Česko.

Marika Táborská, Karolína Dubová, Rádio Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme