Piloti ČSA podepsali snížení platů, dosavadní vedení končí

Piloti Českých aerolinií souhlasí se snížením platů o 30 procent. Ve firmě zároveň končí dosavadní vedení v čele s Radomírem Lašákem. Management tak plní svůj slib, že v případě uzavření dohody o nižších platech z aerolinek odejde.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo ČSA. Ilustrační foto.

Letadlo ČSA. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Dodatky ke kolektivním smlouvám dnes podepsal se všemi odborovými organizacemi ČSA nový předseda představenstva Miroslav Dvořák.

Piloti přijdou o dvacet procent platu k 1. listopadu, o dalších osm k 1. lednu. Zbývajících dvou procent se stejně jako ostatní zaměstnanci vzdávají z částky poskytované na důchodové připojištění. Stevardům se sníží platy o 15 a ostatním zaměstnancům o 10 procent.

Při započítání dalších škrtů v nákladech tak aerolinky do konce roku 2010 ušetří přes půldruhé miliardy korun. Součástí dohody nejsou podle mluvčí Letiště Praha Evy Krejčí žádné stávající či budoucí kompenzace zaměstnancům.

Krejčí zároveň potvrdila, že se představenstvo ČSA dohodlo na ukončení činnosti s dosavadním vedením. "Jednotlivé agendy přebírají pověření vrcholoví manažeři z Letiště Praha, jejichž úkolem je analyzovat možné synergie a navrhnou změny, které přispějí ke stabilizaci Českých aerolinií," uvedla Krejčí.

Miroslav Dvořák, který zároveň vede Letiště Praha, se ujal funkce předsedy představenstva v pondělí. Vystřídal Lašáka, jenž zůstal prezidentem ČSA. V této funkci by měl skončit k 31. říjnu.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme