Piloti německé Lufthansy opět stávkovali. Aerolinky zrušily na 200 letů

Piloti největších německých aerolinek Lufthansa znovu stávkovali. S vedením společnosti se dlouhodobě přou o důchodový program. Až do jedenácti hodin večer zůstala ve Frankfurtu letadla společnosti na zemi. Stávka zkomplikovala lidem hlavně návraty z dovolených.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lufthansa, stávka, letecká

Lufthansa, stávka, letecká | Zdroj: Reuters

Dva lety z Frankfurtu do Prahy a dva z Prahy do Frankurtu byly na dnešní večer zrušeny. Spolu s nimi dalších 200 letů největších německých aerolinek.

Stávka se nejvíce dotkla Hessenska a Porýní-Falcka, kde tento víkend končí letní prázdniny. Dohromady postihla asi 25 tisíc lidí.

Lufthansa jim buď přeobjednala let k jiné letecké společnosti, nebo zajistila jízdenku u německých drah.

Pře o zaměstnanecké výhody

Piloti Lufthansy bojují s vedením firmy o zachování zaměstnanecké výhody, která jim umožňuje odejít do důchodu už v 55 letech s tím, že jim společnost vyplácí 60 procent mzdy do doby, než piloti začnou pobírat důchod státní.

Podle aerolinek je to však příliš velké finanční zatížení.

Spor se také týká plánů Luthansy provozovat novou nízkonákladovou aerolinku. Piloti mají strach, že si tím firma vytváří nové nástroje pro další osekávání platů a zaměstnaneckých výhod.

Dá se proto očekávat, že stávky budou pokračovat i v následujících týdnech.

Pavel Polák, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme