Změny v DPH zkomplikují barmanům markování piva. Na různé způsoby prodeje padne jiná sazba daně

Provozovatelé restaurací se budou muset od května vyrovnat se dvěma změnami daně z přidané hodnoty (DPH), které je nutí při účtování daně rozlišovat mezi točeným a netočeným pivem a zároveň snižují DPH na stravovací služby. Na sociálních sítích se v úterý objevila tabulka, která uvádí devět variant pro účtování tří sazeb DPH v restauracích a u stánků prodávajících alkoholické a nealkoholické pivo.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Česku se v průměru na osobu ročně zkonzumuje 13,7 litru alkoholu. Ilustrační foto.

V Česku se v průměru na osobu ročně zkonzumuje 13,7 litru alkoholu. Ilustrační foto. | Foto: Martin Svozílek | Zdroj: Český rozhlas

Ministerstvo financí tabulku nezpochybnilo, je ale podle něj účelová a obsahuje i extrémní modelové příklady.

Restaurací se od května dotkne přesun točeného piva z nejvyšší 21procentní sazby DPH do nejnižší desetiprocentní a také snížení DPH u stravovacích služeb z 15 na deset procent. Tabulka tak uvádí, že u točeného alkoholického i nealkoholického piva vypitého v restauraci by se měla účtovat DPH deset procent, stejně jako u nealkoholického piva v restauraci z lahve nebo plechovky. U nealkoholického piva natočeného do džbánu a odneseného z provozovny by sazba měla být 15 procent, u alkoholického piva do džbánu 21 procent a nejvyšší sazba by se měla počítat také u alkoholického piva nalitého z plechovky nebo lahve v restauraci. Další varianty má tabulka pro pivo při prodeji u stánků nebo v obchodech.

V Česku pije přes míru více než milion lidí. Na spotřebu alkoholu upozorňuje kampaň Suchej únor

Číst článek

Na rozdíl u DPH mezi prodejem točeného alkoholického piva u stánku a v restauraci upozornila Česká televize. U stánků zůstane daň po květnových změnách 21 procent, v restauracích bude desetiprocentní. Podle šéfa poslaneckého klubu KDU-ČSL Jana Bartoška změny daňový systém zkomplikují a přinesou problémy. Místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Skopeček (ODS) uvedl, že rozrůznění pravidel zvýší pravděpodobnost, že se je někdo bude snažit obcházet.

S sebou a do džbánku

„Od 1. května bude pivo ve stánku zatížené jinou DPH než pivo v restauraci, a to zase bude mít jinou DPH než pivo s sebou do džbánku. Ovšem nealko pivo ve stánku má jinou DPH, než když si ho dáte v restauraci. Omlouvám se, už jsem z toho narovnání podnikatelského prostředí celý zmatený,“ glosoval v úterý změny na twitteru místopředseda ODS Martin Kupka.

Mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec zdůraznil, že na točené alkoholické pivo se budou od května uplatňovat dvě sazby DPH. Snížená desetiprocentní pro pivo konzumované v restauračním zařízení, pro balené pivo a točené pivo konzumované mimo restaurace zůstane daň 21 procent. „Nealkoholické nápoje včetně nealkoholického piva budou nadále zařazeny do snížené 15procentní sazby DPH s výjimkou nápojů podávaných ve stravovacích zařízeních, což od 1. května 2020 podléhá desetiprocentní sazbě DPH,“ doplnil.

Tabulka podle Žurovce účelově kombinuje různé druhy nápojů konzumované v různém prostředí. Extrémním modelovým případem, který se ve skutečnosti neděje, je podle mluvčího například točené nealkoholické pivo načepované do džbánu a odnesené z provozovny.

Tohle je čisté dada. Bylo by to i vtipné, kdyby to nebylo dílo vlády a ta to nemyslela vážně. Country for future, fakt.

14:43 – 04. 02. 2020

223 1469

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme