138 litrů. Češi loni vypili nejméně piva za posledních padesát let

138 litrů piva, tolik v loňském roce vypil průměrný Čech. Vyplývá to ze statistik Českého svazu pivovarů a sladoven. Jde o nejnižší spotřebu za posledních padesát let. Pivo stále více pijí doma a méně chodí do hospod a restaurací.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pivo, pípa, hospoda, alkohol (ilustrační foto)

pivo, pípa, hospoda, alkohol (ilustrační foto) | Foto: Martin Svozílek | Zdroj: Český rozhlas

Spotřeba poklesla meziročně o deset velkých piv na hlavu. V předchozích sedmi letech stagnovala, meziroční pokles o pět litrů je tak skutečně výrazný.

Loni vypitých 138 litrů je v historii Česka opravdu málo, dodává předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal. „Je to určitě nejméně v historii. Někdy kolem roku 1990 tady byly spotřeby na hlavu také 162 litrů. Je to způsobené hlavně propadem ve spotřebě čepovaného piva,“ vysvětlil Šámal Radiožurnálu.

Na restaurace podle něj dopadlo v nedávné době několik opatření najednou. Mimo jiné šlo o elektronickou evidenci tržeb a také protikuřácký zákon, který podle Šámala vylidnil hospody.

Češi pijí pivo doma, mají rádi ležáky

Pití piva doma místo v hospodách je dlouhodobý trend, který se ale stále prohlubuje. Loni už na balené pivo připadal podíl 62 procent, naopak na točené v restauracích jen 38 procent. Přitom ještě před deseti lety se většina piva vypila právě v hospodách.

Průměrný muž vypije devět půllitrů piva týdně. Většinou je zkonzumuje doma

Číst článek

Ovšem třeba v sousedním Německu se vypije v hospodách ještě menší procento z celkového objemu piva než u nás.

Češi také mají rádi jiná piva než dříve. Po několika desítkách let loni v Česku převládlo pití ležáků, tedy jedenáctek a dvanáctek, nad slabšími výčepními pivy. Přitom ještě v roce 2006 připadaly na desítky a slabší piva dvě třetiny spotřeby.

Meziročně se pak v Česku uvařilo méně piva, rozdíl je ovšem jen v desetinách procenta. Českým pivovarům totiž s vyrovnáním domácího poklesu pomáhá rostoucí export. Ten hlásí stále lepší čísla už šestý rok v řadě.

České pivo míří především na Slovensko, do Německa a Polska. V případě zemí mimo Evropskou unii pijí české pivo především Rusové, Korejci a Američané.

Ondřej Luštinec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme