138 litrů. Češi loni vypili nejméně piva za posledních padesát let

138 litrů piva, tolik v loňském roce vypil průměrný Čech. Vyplývá to ze statistik Českého svazu pivovarů a sladoven. Jde o nejnižší spotřebu za posledních padesát let. Pivo stále více pijí doma a méně chodí do hospod a restaurací.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pivo, pípa, hospoda, alkohol (ilustrační foto)

pivo, pípa, hospoda, alkohol (ilustrační foto) | Foto: Martin Svozílek | Zdroj: Český rozhlas

Spotřeba poklesla meziročně o deset velkých piv na hlavu. V předchozích sedmi letech stagnovala, meziroční pokles o pět litrů je tak skutečně výrazný.

Loni vypitých 138 litrů je v historii Česka opravdu málo, dodává předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal. „Je to určitě nejméně v historii. Někdy kolem roku 1990 tady byly spotřeby na hlavu také 162 litrů. Je to způsobené hlavně propadem ve spotřebě čepovaného piva,“ vysvětlil Šámal Radiožurnálu.

Na restaurace podle něj dopadlo v nedávné době několik opatření najednou. Mimo jiné šlo o elektronickou evidenci tržeb a také protikuřácký zákon, který podle Šámala vylidnil hospody.

Češi pijí pivo doma, mají rádi ležáky

Pití piva doma místo v hospodách je dlouhodobý trend, který se ale stále prohlubuje. Loni už na balené pivo připadal podíl 62 procent, naopak na točené v restauracích jen 38 procent. Přitom ještě před deseti lety se většina piva vypila právě v hospodách.

Průměrný muž vypije devět půllitrů piva týdně. Většinou je zkonzumuje doma

Číst článek

Ovšem třeba v sousedním Německu se vypije v hospodách ještě menší procento z celkového objemu piva než u nás.

Češi také mají rádi jiná piva než dříve. Po několika desítkách let loni v Česku převládlo pití ležáků, tedy jedenáctek a dvanáctek, nad slabšími výčepními pivy. Přitom ještě v roce 2006 připadaly na desítky a slabší piva dvě třetiny spotřeby.

Meziročně se pak v Česku uvařilo méně piva, rozdíl je ovšem jen v desetinách procenta. Českým pivovarům totiž s vyrovnáním domácího poklesu pomáhá rostoucí export. Ten hlásí stále lepší čísla už šestý rok v řadě.

České pivo míří především na Slovensko, do Německa a Polska. V případě zemí mimo Evropskou unii pijí české pivo především Rusové, Korejci a Američané.

Ondřej Luštinec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme