Pivo z Budějovic se v Británii může definitivně prodávat jako Budweiser Budvar

Budějovické pivo se v Británii definitivně může prodávat pod značkou Budweiser Budvar. Nejvyšší soud Spojeného království s konečnou platností zamítl dovolání společnosti Anheuser-Busch InBev. Ta požadovala výmaz známky, jejímž vlastníkem je právě Budějovický Budvar.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budvar - balírna lahví

Budvar - balírna lahví | Foto: Budějovický Budvar

Neexistuje tedy už způsob, jak výsledek sporu zvrátit. Kauza je tak po letech soudních pří u konce. Anheuser-Busch InBev navíc musí Budvaru uhradit vzniklé náklady.

Už v roce 1984 přiznal britský soud souběžné užívání značky a na přelomu tisíciletí povolil oběma subjektům registraci známky Budweiser.

Velká Británie je pro Budějovický Budvar klíčovou exportní destinací a koexistence značek by podle ředitele podniku Jiřího Bočka byla trvalou hrozbou pro duševní vlastnictví Budvaru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Stalo se dnes na Radiožurnálu byl generální ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček

Ten vede se společností Anheuser-Busch InBev několik desítek sporů v dalších jedenácti zemích. Že by Budvaru rozhodnutí britského nejvyššího soudu pomohlo i tam, si Boček nemyslí.

„Teoreticky se dá využít v zemích Commonwealthu, není třeba využitelné v České republice nebo v Německu. Není využitelné i ve Spojených státech, protože v roce 1939 naši předchůdci uzavřeli dohodu se společností Anheuser-Busch o tom, že už nikdy nebudou vyvážet pivo na severoamerický kontinent pod označením Bud Budweiser nebo Budějovický Budvar, prostě cokoli, co by mělo něco společného s Českými Budějovicemi a místem původu," vysvětlil.

Jan Prokeš, Tereza Jelínková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme