Pivovarníci hodlají chránit své zájmy v Bruselu

Čeští pivovarníci chtějí větší ochranu názvu "české pivo". Označení si chtějí pojistit i v Bruselu. Za své cíle bojují také na Srazu světových pivovarníků, který se koná v Česku a dneska končí. V médiích se ale objevil názor, že značka české pivo jim má zaručit hlavně výjimku z ekologických pravidel Unie - to znamená, že čeští pivovarníci by mohli na hektolitr piva i nadále spotřebovat o pětinu více energie než je v Evropě běžné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pivo

Pivo | Foto: Jan Rosenauer

Předseda Svazu českých pivovarů Jan Veselý však tuto interpretaci jednoznačně odmítá: "Nikoliv, prosím, to je spekulace. My jsme to podávali proto, aby zákazník věděl, když bude na výrobku napsáno české pivo, že tento výrobek byl vyroben v České republice, respektive na vymezeném území, z určených surovin, určeným výrobním postupem a s definovanými konečnými vlastnostmi výrobku. To znamená, že nemůže někdo jiným způsobem vyrábět pivo v Čechách a říkat, že to je české pivo."

Veselý zároveň upřesnil, jak daleko je jejich žádost: "Zatím prostřednictvím našeho Úřadu průmyslového vlastnictví je žádost v Evropské komisi a ještě jsme nebyli kontaktováni, nežádali ještě žádné upřesnění a tak dále. Ale to má čas, my nikam nespěcháme."

Adam Černý, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme