Pivovarníkům se nelíbí chystané návrhy Bruselu k regulaci alkoholu

Čeští pivovarníci kritizují připravované návrhy Evropské komise k regulaci alkoholu. Ty se v září chystá předložit k diskusi evropský komisař pro zdraví a ochranu spotřebitele Markos Kyprianou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pivo

Pivo | Foto: Jan Rosenauer

Komise navrhuje celoevropské zvýšení spotřebních daní z alkoholu a jejich sjednocení, označování lahví varovnými nápisy a omezení prodeje. Alkohol by tak měly nabízet jen obchody vlastnící licenci. Měla by se také zvýšit hranice pro prodej na 21 let.

Chystané návrhy vycházejí ze zprávy o alkoholu v Evropě. Tu předložila Evropské komisi britská instituce, která ale podle pivovarníků bojuje za úplnou abstinenci. Považují ji proto za jednostrannou.

Podle předsedy Svazu pivovarů a sladoven Františka Krakeše zpráva nerespektuje odlišnosti národních kultur. Například prodej piva v Česku jen v síti licencovaných prodejen považuje za nereálný. Podle pivovarníků kampaň připomíná tažení proti kouření. Nerespektuje ale fakt, že na rozdíl od cigaret jsou malé dávky alkoholu podle řady studií prospěšné.

Evropská pětadvacítka je region s nejvyšší spotřebou alkoholu na světě. Průměrná roční spotřeba na osobu dosahuje 11 litrů. Tři až pět procent Evropanů navíc trpí alkoholismem. Škody způsobené pitím alkoholu dosahují skoro 3,5 bilionu korun ročně.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme