Pivovary kvůli zvýšení spotřební daně připravují stížnost k Ústavnímu soudu

Úsporný balíček vlády premiéra Jana Fischera pokládají některé české pivovary za prokletí. Součástí balíčku je totiž opatření, které zvyšuje spotřební daň na pivo o padesát haléřů na půllitr piva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pivovar

Pivovar | Foto: hetanker.be

Pivovarům se nelíbí hlavně skutečnost, že o zvýšení daně se rozhodlo krátce před zahájením nového účetního roku. Kvůli tomu údajně neponesou hlavní tíhu zdražení odběratelé, ale pivovary.

"Ta částka u každého menšího pivovaru činí miliony korun, u středního desítky milionů a velkého pivovaru stovky milionů korun," řekl Rádiu Česko místopředseda Českého svazu pivovarů a sladoven Jiří Fusek.

"Psali jsme dopisy předsedovi vlády, parlamentu, ministrům. Každému, koho se to týkalo. Za celou dobu - od září, kdy vznikla jakási první informace o úpravě - se na nás ani jednou žádný z těchto ústavních a vládních činitelů neobrátil a nikdo naše připomínky nebral na vědomí," řekl Fusek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Některé české pivovary připravují kvůli zvýšení spotřební daně stížnost k Ústavnímu soudu. Na Rádiu Česko o tom hovořil Jiří Fusek, místopředseda Českého svazu pivovarů a sladoven.

Některé pivovary proto připravují stížnost k Ústavnímu soudu a pokusí se zablokovat opatření, které má nabýt platnosti 1. ledna.

"Stěžovat si u soudů nižších instancí, tak bychom přišli na řadu možná za patnáct let. Proto se obracíme přímo na Ústavní soud. Pokud neuspějeme na našem území, budeme nuceni jednat v Bruselu nebo Štrasburku, nebo tam, kam nás zavedou právní kroky," řekl.

Podle Fuska má připravovaná stížnost k Ústavnímu soudu velikou podporu pivovarníků. Připomněl, že na posledním představenstvu byl jmenován mluvčím iniciativy českých pivovarů proti zvýšení spotřební daně.

"Svolal jsem mezinárodní tiskovou konferenci do Prahy za účasti představitelů německého i polského svazu, kteří upozorňovali na významný rozdíl ve spotřební dani, kdy se Česko touto úpravou zařazuje abnormálně nad Německo - dnes už jsme vyšší o dvacet procent a budeme na dvojnásobku. Čili nastane kolize mezi významnými výrobci piva. Přesto to nikdo nevzal na vědomí. Na konferenci se nedostavil ani jeden z pozvaných odpovědných činitelů," uvedl Fusek.

Katarína Brezovská, Karolína Koubová, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme