PKN Orlen nabídl novou cenu za odkup akcií společností z holdingu Unipetrol

Polská společnost PKN Orlen dnes učinila novou nabídku na odkup podílů drobných akcionářů zprivatizovaných společností z holdingu Unipetrol. Snaží se tím zabránit riziku, které jí hrozí poté, co ztratila hlasovací práva.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benzínová pumpa značky Orlen

Benzínová pumpa značky Orlen | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

S původní nabídnutou cenou 103 koruny za jednu akcii Unipetrolu nesouhlasila Komise pro cenné papíry. PKN nestihl v termínu předložit druhou nabídku a ze zákona ztratil hlasovací práva. Toho využil jeden z drobných akcionářů, společnost Atlantik, a požádal o svolání valné hromady na 6. září. Teoreticky by na ní mohl vyměnit orgány společnosti, schválit mimořádnou dividendu nebo změnit stanovy.

Zástupci PKN dnes oznámili, že zahájili celý proces od začátku a Komisi pro cenné papíry požádali o schválení nových nabídek. Za akcie Spolany nabízí 155 korun, za jednu akcii společnosti Paramo 978 korun a za akcii Unipetrolu 135 korun.

Místopředseda představenstva Orlenu Cezary Smorszczewski řekl, že doufá, že tentokrát Komisi jejich nabídka uspokojí. "Ještě jednou bych rád zdůraznil, že si myslíme, že Unipetrol vynikajícím způsobem zapadá do naší strategie. Český trh považujeme za domovský a jsme opravdu odhodláni na něm působit," vyjádřil se Smorszczewski.

Komise pro cenné papíry má na rozhodnutí osm, eventuálně třináct pracovních dní. Pokud cenu schválí, vrátí se Orlenu hlasovací práva v Unipetrolu okamžikem zveřejnění nabídky drobným akcionářům.

Jitka Hanžlová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme