PKN Orlen odstoupil od smluv s Agrofertem na prodej Unipetrolu

Polský petrochemický koncern PKN Orlen odstoupil od smluv, které v souvislosti s privatizací českého Unipetrolu uzavřel s firmou Agrofert. Ze smluv vyplývalo, že PKN Orlen prodá Agrofertu po úspěšném ukončení privatizace některé části Unipetrolu za relativně nízké ceny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

chemická továrna

chemická továrna | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

Právě ty se teď ale zdají PKN nevýhodné, a proto společnost od smlouvy s Agrofertem odstupuje. Jaké to bude mít pro polský Orlen následky, vysvětluje analytik společnosti Wood and Company Tibor Bokor.

"Pro PKN to znamená, že bude muset zaplatit pokutu ve výši zhruba 76 milionů eur Agrofertu, nicméně vyhodnotili to tak, že to bude pořád méně, než ztráta, pokud by prodali aktiva pod cenu. PKN se v současné době pokouší tu pokutu samozřejmě nezaplatit a důvodem, který oni udávají, je to, že samotný Agrofert porušil tu smlouvu, a to ještě dříve než PKN."

Krakovská prokuratura vyšetřuje, zda při prodeji Unipetrolu PKN Orlen nedošlo ke zkorumpování českých a polských politiků. Zajímá ji, proč měl podle dohod Agrofert odkoupit několik chemických firem za cenu, která byla pro Orlen podezřele nevýhodná.

Polský tisk psal o miliardové korupci - peníze si prý měli rovným dílem rozdělit čeští a polští politici, Andrej Babiš pak měl za své zprostředkování získat pod cenou prosperující podniky.

Nové vedení PKN Orlen od nevýhodných smluv odstoupilo - oficiálně kvůli tomu, že Agrofert nesplnil jiné závazky - konkrétně připustil, aby firmy Agrobohemiae a Aliachem převzala akciová společnost DEZA.

Agrofert se proti těmto obviněním ohradil, odstoupení od smluv ze strany Orlenu označil za nesmyslné a neúčinné, protože spory mezi Orlenem a Agrofertem řeší arbitrážní soud.

Domnělé porušování smluvních povinností, z nějž PKN obviňuje Agrofert, je jen dalším pokusem polské strany odvést pozornost od vlastního neplnění smluvních závazků, píše se v komuniké Agrofertu.

Milan Kopp, Martin Dorazín, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme