Placení daní z příjmů by se mohlo radikálně změnit

Ministerstvo financí připravuje největší změnu daňového systému za posledních 20 let. Nový zákon o dani z příjmů, na kterém šéf resortu Eduard Janota pracoval už se svým předchůdcem Miroslavem Kalouskem, má přinést maximální zjednodušení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

daňové přiznání

daňové přiznání | Foto: Jan Rosenauer

Návrh počítá s tím, že by sloučil placení daně z příjmu s odvody na sociální a zdravotní pojištění do jediné "superdaně". Dnes to upravují tři různé zákony.

"Poplatník, to znamená jak zaměstnavatel, tak osoba samostatně výdělečně činná, by používal pouze jeden zákon, dle kterého by vypočítal, kolik má platit daní, kolik odvodů, respektive pojistného na sociální a zdravotní pojištění," vysvětlil náměstek ministra financí pro daňovou oblast Peter Chrenko.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zjednodušení daňového systému diskutovali v Radiofóru bývalý ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 a ekonomický expert ČSSD Jan Mládek

S tím podle něj také souvisí sloučení výběru daní a sociálního pojištění do jednoho inkasního místa. "To znamená, že kdyby se daně a odvody počítaly podle jednoho zákona, platily by se vůči jedné správní instituci, jednomu inkasnímu místu," doplnil Chrenko.

Po takovém zjednodušení volají podniky i živnostníci už hodně dlouho. A jak připomněl vedoucí partner daňového oddělení společnosti Ernst and Young Libor Frýzek, význam by to mělo i pro zaměstnance, kteří nechodí s daňovým přiznáním na finanční úřad.

"Je pravda, že poplatník dneska sice vidí daň, vidí část svého sociálního pojištění, ale spousta zaměstnanců nevidí tu část, kterou odvádí zaměstnavatel. Systém určitě bude transparentnější i pro koncového poplatníka, který přesně uvidí, kolik ze svého výdělku odvádí," podotkl Frýzek.

Zákon seškrtává desítky daňových výjimek

O novém zákonu mluví jako o politicky hodně výbušném materiálu. Součástí zjednodušení daní z příjmu by totiž mělo být také výrazné proškrtání různých výjimek. Mezi ně patří například daňové zvýhodnění vkladů na stavební spoření, stravenek nebo železničářských režijních jízdenek.

Na přelomovém zákonu pracují odborníci ministerstva financí už více než rok. Otázkou je, zda si tento zákon vybere vláda mezi své priority, které bude chtít prosazovat ve svém funkčním období. Zatím o tom nikdo nerozhodl. Pokud by se zákon vrátil do hry, mohl by být připraven někdy v polovině příštího roku.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme