Plán na záchranu Řecka krachuje, budou potřeba další půjčky

Plán na záchranu zadluženého Řecka selhává. V rozhovoru pro britský deník Financial Times to připustil řecký ministr financí Georgios Papaconstantinou. Řekové tak asi budou potřebovat další mezinárodní půjčky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký ministr financí Georgios Papaconstantinou

Řecký ministr financí Georgios Papaconstantinou | Zdroj: Reuters

Řecko loni před státním bankrotem zachránily úvěry od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu. Země dostala celkem 110 miliard eur, tedy víc než 2 a půl bilionu korun. Podle záchranného plánu si měli Řekové od příštího roku opět půjčovat na světových trzích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci Řecka sleduje Ondřej Houska ze zahraniční redakce Radiožurnálu

Papaconstantinou ale přiznal, že se to skoro jistě nepodaří. Investoři totiž v záchranu Řecka nevěří a po zemi stále požadují placení extrémně vysokých úroků. Je tedy pravděpodobné, že Řekové budou potřebovat mezinárodní půjčky i po roce 2012.

„Je to jako by si obyčejný člověk vzal hypotéku, leasing a nějaké spotřebitelské úvěry, k tomu si něco vypůjčil od příbuzných a přitom musel stále hospodařit jen se svým dosavadním platem, se kterým jen těžko vycházel už před tím. Navíc udeřila krize a zaměstnavatel mu plat ještě snížil,“ popsal situaci Řecka Ondřej Houska ze zahraniční redakce Radiožurnálu.

Stále víc ekonomů dodává, že část řeckého dluhu je potřeba škrtnout, jinak se země ze svých problémů nedostane.

Igor Maňour, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme