Plánovaná ochrana klientů úvěrových společností ještě neplatí

Ochrana proti takzvaným nekalým úvěrům neplatí. Oproti očekávání nebyl dokončen legislativní proces novely zákona o spotřebitelském úvěru, který měl platit od začátku tohoto roku. Úprava měla posílit práva klientů před předraženými půjčkami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Nikoli od 1. ledna, ale v nejbližších dnech či týdnech by měl vstoupit v platnost zákaz používání směnek a šeků při sjednávání úvěrů anebo volání na předražené telefonní linky.

Negativní zkušenost s praktikami uvěrových společností má například třicetiletá paní Johana. Asi před pěti lety si zažádala o úvěr, který řádně splatila, jenže firma chce po ní částku znovu.

„Neuvědomila jsem si, že jsem při podpisu smlouvy podepisovala bianco směnku, kterou mi měli po splacení úvěru vrátit. Vzhledem k tomu, že jsem na to zapomněla, tak mi bianco směnku nevrátili.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O zákoně o spotřebitelském úvěru mluvil v Ranním interview šéfredaktor serveru Mesec.cz Dalibor Chvátal

Novinkou by mělo být i to, že firmy při schvalování půjčky budou muset posuzovat finanční situaci klienta, tedy jeho schopnost splácet.

Novela zákona přináší i razantní zvýšení pokut pro věřitele nebo pro zprostředkovatele, pokud poruší zákonem dané podmínky. Dosud platí maximální pokuty ve výši do půl milionu korun. Nově mohou být uděleny až do výše 20 milionů korun. Výše pokuty je odstupňována podle závažnosti deliktu.

Zákon bude platit ode dne vyhlášení, tedy v momentě, kdy bude zapsán ve sbírce zákonů.

„Pokud by to šlo v rychlejším procesu, nebudou k tomu žádné připomínky, teoreticky může návrh začít platit od 1. února,“ říká šéfredaktor serveru Mesec.cz Dalibor Chvátal.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nevýhodných půjčkách mluvila v Dopoledním Radiožurnálu předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů Jihomoravského kraje Gerta Mazalová.

I nadále ale bude platit, že by si spotřebitel měl velmi pečlivě přečíst smlouvu, popřípadě se poradit s někým, komu věří, nebo by měl navštívit bezplatnou poradnu. Dále mít doklady o zaplacených splátkách, uchovávat je třeba i deset let.

„Stačí i prodlení s jednou splátkou a můžeme se dostat do registru dlužníků, pak už nám žádná banka nepůjčí. Spotřebitel se pak dostane do velkých potíží, vyhledává různé subjekty, které nabízejí půjčky až do domu, bez ručitele a ihned. Spotřebitel podepíše pod tlakem všechno a pak zjistí, že riziko silně podcenil,“ radí předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů Jihomoravského kraje Gerta Mazalová.

Půjčky a úvěry poskytuje v Česku 34 tisíc nebankovních společností. Jen sedm z nich je podle společnosti Člověk v tísni bezpečných.

Alžběta Havlová, Jan Herget, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme