Plánovaný měnový fond snad zachová důvěru investorů

Před začínajícím dvoudenním evropským summitem prohlásila kancléřka Angela Merkelová, že si Evropa vytvoří svůj vlastní měnový fond, který by v případě potřeby dokázal zadlužené země finančně podpořit a „zastabilizovat“ je. Podle ekonoma Vojtěcha Bendy je to především otázka prestiže eurozóny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro a další světové měny

Euro a další světové měny | Foto: Archiv

„Pokud si chce eurozóna zachovat do budoucna respekt a důvěru investorů, nemůže si dovolit, aby v případě nouze či krize jednotlivých členských států je tahal z louže Mezinárodní měnový fond nebo jiné instituce,“ míní senior ekonom ING Commercial Banking Vojtěch Benda.

Jak také tvrdí, z mechanismu tohoto fondu pravděpodobně startují změny, které posouvají Evropskou měnovou unii k fiskální Unii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom Vojtěch Benda o plánovaném fondu a dluhopisech

Součástí chystaných změn je spoluúčast soukromých investorů na případném bankrotu země. Benda si však nemyslí, že bude ochota trhu nakupovat evropské dluhopisy ovlivněna.

„Je to správné, protože investoři by neměli státní dluhopisy vnímat jako stoprocentně bezrizikovou investici. Měli by posuzovat každý jednotlivý stát, který dluhopisy vydává, jako jakéhokoliv jiného investora či dlužníka. Jeho způsob provádění hospodářské politiky by se měl promítat lépe do ceny, říká.

„Mělo by být jasně diverzifikováno v ceně dluhopisů a v úrokové míře, kterou státy platí, i riziko toho, že stát nebude schopen splnit všechny své požadavky,“ dodává.

Mnoho ekonomů, ale i část německé opozice, podporuje eurodluhopisy. Merkelová je odmítá a namísto toho mluví o zvýšení konkurenceschopnosti. „Je to hodně vágní,“ myslí si ekonom Benda, „ale konkurenceschopnost a evropské dluhopisy jsou dvě odlišné věci. Konkurenceschopnost je velmi rozdílná mezi jednotlivými státy, což se projevuje i v jejich ekonomickém výkonu a tempu zadlužování. Tam musí zapracovat hospodářské politiky jednotlivých zemí.“

Na dluhopisový trh se musí nahlížet i politicky

Jak vysvětluje, dluhopisy jsou druhým problémem. „Z pohledu privátního bankovnictví by vytvoření jednotného dluhopisového trhu vedlo k tomu, že trh by byl likvidnější a zajímavější, přiblížil by se atraktivitě trhu amerických dluhopisů.“

Pokud bychom prý však odhlédli od investora, vše má politický aspekt. „Jednotný evropský dluhopisový trh s sebou přináší i nutné změny a koordinace hospodářských politik, což by vedlo k tomu, že se sníží samostatnost států při rozhodování, jak budou nakládat se svými deficity a státními rozpočty,“ upozorňuje senior ekonom ING Commercial Banking Vojtěch Benda.

O evropském summitu si přečtěte zde.

Evropa do pátku ohlásí, jak bude napříště chránit své členy před bankrotem. Podle kancléřky Angely Merkelové vytvoří eurozóna a v případě zájmu i další země EU obdobu měnového fondu. Tento takzvaný Evropský stabilizační mechanismus bude trvalým nástrojem a jeho cílem bude řešení dluhových krizí. Jak Merkelová doplnila, společné evropské dluhopisy nejsou řešením. Právě v tom s ní ale mnoho Evropanů i Němců nesouhlasí.

Roman Chlupatý, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme