Platby přes internet mohou být bezpečnější. Tuzemské banky to zatím nenabízejí

Přestože se internetové platby kartou podílejí na celkovém počtu těchto bezhotovostních transakcí z necelých 18 procent, jejich náchylnost k podvodům je vysoká. Více než polovina podvodů s kartou je spáchána právě přes internet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruka držící platební karty

Ruka držící platební karty | Foto: Comstock Images

Přitom by banky už dnes mohly využívat systém, který nezákonným operacím zabrání.

Důvod, proč jsou platební karty pro podvodníky na internetu oblíbené, je jednoduchý. Pro to, aby transakci zrealizovali, nepotřebují nic víc než údaje, které jsou přímo natištěny na kartě. Nemusejí znát PIN, ani podpis držitele.

Tohoto bezpečnostního rizika jsou si vědomy obě hlavní vydavatelské asociace, které za platební systém zodpovídají. A po několika letech, kdy podvodů spáchaných s kartou přes internet neutěšeně přibývá, přicházejí s řešením.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Drtina se zajímal o novou technologii platebních karet

"Je to karta, která vypadá jako standardní karta, ale má v sobě zabudovaný displej, baterii a klasická tlačítka. Tato karta slouží k tomu, abyste při znalosti svého PINu generovali jednorázový šestimístný kód,“ popisuje novinku Miloslav Kozler z asociace Visa.

Plastová karta vylepšená o jakousi bezpečnostní kalkulačku řeší klíčový problém při platbách, kde karta není fyzicky přítomna. Tedy nejčastěji přes internet nebo při telefonických objednávkách.

Jednorázový kód, který se na displeji zobrazí jen při zadání správného PINu, poskytuje bance jistotu, že platbu autorizoval někdo, kdo PIN znal. České banky ale o novinku s názvem CodeShure, která sníží počet podvodů, zájem nejeví.

„Ta technologie existuje, umíme ji a máme ji připravenu. Záleží na tom, jaký bude zájem bank. Zájem bank je vždy dán tím, jestli za tou technologii vidí byznys nebo jestli jsou pod tlakem svých klientů.“

Motivací bank zlepšit bezpečnost internetových transakcí by mohl být nově platný zákon o platebním styku. Ten totiž peněžním ústavům ukládá povinnost okamžitě připsat zpátky na účet klienta jakoukoliv transakci přes internet, o které prohlásí, že k ní nedal souhlas.

Martin Drtina, Ludvík Bortl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme