Plátci solidární daně budou muset na jaře sami podat daňové přiznání

V letošním roce musí někteří lidé platit takzvanou solidární daň. Ta v sobě skrývá kromě nižšího příjmu také jednu důležitou administrativní povinnost. A lidé by na ni neměli zapomenout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční úřad, daňové přiznání, daně

Finanční úřad, daňové přiznání, daně | Foto: Filip Jandourek

Solidární daň ve výši 7 procent se platí z příjmu ze zaměstnání a z podnikání. A to za každý měsíc, kdy příjem přesáhne 103 536 korun. Novinkou je, že zaměstnanci musí speciálně kvůli solidární dani podat daňové přiznání.

„Daňové přiznání za rok 2013 se bude podávat do 1. dubna 2014 a všichni zaměstnanci, kteří - byť v jednom jediném měsíci roku 2013 - to solidární zvýšení daně zaplatili - daňové přiznání budou muset podat. Už nemají možnost požádat svého zaměstnavatele o to, aby jim provedl roční zúčtování daní,“ říká Tomáš Hunal, odborník na zdanění fyzických osob z Pricewaterhouse Coopers a pokračuje:

„Je to poměrně významná novinka, která rozšiřuje skupinu občanů, kteří si musí podat daňové přiznání sami na finanční úřad. Už to za ně nemůže vyřešit zaměstnavatel.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Na solidární daň a vše kolem ní se zaměřila Jitka Hanžlová z ekonomické redakce

Takových lidí může být překvapivě docela hodně. Protože stačí, když dostanou v jednom měsíci nějaké mimořádné odměny.

„Je potřeba zdůraznit, že se to týká těch zaměstnanců, kteří solidární zvýšení zaplatili v jednom měsíci, například díky ročnímu bonusu, ale jejich hrubý příjem jinak nedosahuje té rozhodné hranice, která je na úrovni přes 103 536 korun hrubého příjmu měsíčně,“ zdůrazňuje Hunal a dále vysvětluje:

„V praxi většina zaměstnanců, kteří solidární zvýšení daně zaplatí v tom jednom měsíci díky ročním odměnám, dostane nazpátek přeplatek od finančního úřadu. Protože to solidární zvýšení se v ročním úhrnu platí až z příjmu nad milion 242 tisíc.“

Přestože třeba oné roční hranice nedosáhnou, musí podat daňové přiznání i za ten měsíc, kdy jejich příjem naplní jednu z podmínek vyměření solidární daně.

„V jednom konkrétním měsíci dostanete roční odměnu, váš hrubý příjem překročí rozhodnou hranici 103 536 korun, zaměstnanec zaplatí zálohu na solidární zvýšení daně, ale po konci roku, když sečte svoje hrubé příjmy, tak nedosahují hranice milion 242 tisíc a pár korun navíc, což je vlastně dvanáctinásobek té hranice 103 536. Tudíž, ta odvedená záloha na solidární daň se jim vrátí,“ shrnuje Tomáš Hunal.

Záloha se jim ovšem vrátí přes daňové přiznání, nikoli přes roční zúčtování daní, které dělá zaměstnavatel. Proto budou muset na jaře vyplnit daňové přiznání a odevzdat ho na finančním úřadu.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme