Platební kartu dostávají děti už v osmi letech. Odborníci to kritizují

Bankám roste počet malých klientů. V Česku jich je už čtvrt milionu. O dětská konta je zájem a banky vycházejí vstříc, protože dobře ví, že na těchto službách jen vydělají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankomat - Volksbank. Ilustrační foto

Bankomat - Volksbank. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Podle bankovních průzkumů je průměrný věk dětí, které mají zřízené dětské konto u kterékoliv banky, zhruba kolem deseti let.

„Trochu se to snížilo oproti minulým rokům, kdy průměrný věk dětí byl okolo třinácti až čtrnácti let,“ říká David Middleton, produktový specialista Unicreditbank.

Ještě před několika lety děti služby bank vůbec nevyužívaly. Začínaly až třeba s nástupem na vysokou školu. Teď je všechno jinak. Ideální věk pro založení účtu je ale podle odborníků až s první prací nebo brigádou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Více se dozvíte o dětských kontech v reportáži redaktorky Kláry Bílé

Například školačka Anna sice svůj účet má, ale stará se o něj tak napůl. „Když jsem měla našetřeno dost peněz, tak jsem tátovi řekla, ať mi to dá na účet, že už mi něco spoří, tak už jsem tam pár peněz dala,“ říká.

Zástupci bank uvádějí, že rodiče chtějí zakládat dětem konta, aby je naučili hospodařit. Vedoucí analytik Fincentra Josef Rajdl to ale zpochybňuje.

„Tyto účty v zásadě vymyslely banky jako marketingový tah, aby nalákaly budoucí klienty. Aby to nějakým způsobem pomohlo dítěti spravovat peníze, to si nemyslím,“ říká.

Podle něj je spíše důležitější, aby rodiče s dětmi probírali, proč je důležitější mít rezervy a nezadlužovat se, co je to hodnota peněz a jak je těžké je vydělat.

Tak se snaží postupovat i maminka školáka Radana Praženková. Její syn měl navíc ve škole finanční gramotnost, takže si často nechá poradit i od něj.

„Spíše se spolu bavíme o internetovém nakupování. Skutečně sleduje, co nakupuji, od jakých firem a jestli jsou podmínky splněny,“ říká.

Platební karta k dětským kontům se v České republice vydává od osmi let. Od tohoto roku mohou děti vybírat kartou z bankomatu, platit případně u obchodníka.

Klára Bílá, Prokop Havel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme