Za problémy s platebními kartami Visa mohlo selhání hardwarových systémů

Vydavatel platebních karet Visa se v Evropě potýká s výpadkem plateb. Společnost však uvedla, že její systémy už běží „téměř jako v normálu“. Za problémy prý mohlo selhání hardware systémů. Společnost v prohlášení vylučuje cizí zavinění. Držitelé karet si na odmítnutí transakcí stěžovali na twitteru napříč Evropou, uvedl internetový server BBC. Problém se dotkl i České republiky.

Aktualizováno Londýn/Praha (Aktualizováno: 23:51 1. 6. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezkontaktní platební karta

Ilustrační foto. | Foto: Kateřina Křenová

Klienti dostávali při pokusu o placení zprávy, že peníze nelze odesílat, ani přijímat „Záležitost byla důsledkem selhání hardwaru. Nemáme důvod se domnívat, že to souviselo s neoprávněným přístupem (do systémů) či se zlovolnou událostí," uvedla Visa v prohlášení.

O závažnosti výpadku podle agentury AFP svědčí to, že omluvu vyjádřil sám generální ředitel. Naším cílem je, aby při všech platbách karty Visa spolehlivě fungovaly nepřetržitě 24 hodin a každý z 365 dnů v roce. Tohoto cíle jsme nedosáhli," připustil Alfred Kelly.

Na výpadek plateb své klienty upozornilo na sociálních sítích několik bank včetně britské HSBC nebo irské Bank of Ireland. Britský deník Guardian uvedl, že uživatelé karet ve Spojeném království nemůžou platit přes internet, ale stále mohou vybírat peníze z bankomatů. 

Výpadek se údajně týkal především zákazníků ve Spojeném království a Irsku. Podle Denníku N se ale problémy objevily také při platbách na Slovensku.

Problémy i v Česku

I Česká spořitelna zaznamenala transakční obtíže. „Problémy s placením kartami VISA u obchodníků registrujeme asi u dvou procent transakcí, které provedli toho odpoledne naši klienti,“ řekl Radiožurnálu mluvčí spořitelny Filip Hrubý.

Na dotaz, nakolik byla zasažena Česká republika, tisková mluvčí v britské centrále společnosti řekla serveru Novinky.cz: „V tuto chvíli vám to nemůžeme říci, zjišťujeme, kterých zemí se výpadek týká.”

„Z pohledu výpadku patří tento mezi ty větší, nicméně co jsem nyní cestoval, dvě karty mi fungovaly, dvě ne. Výpadek se netýká plošně všech karet, ale problém bude spíše na cestě mezi společností Visa a acquirerem, zpracovatelem karetních transakcí,“ vysvětlil Radiožurnálu Dalibor Chvátal, šéfredaktor Měšec.cz, kde mohla vznikla chyba.

Zároveň podotkl, že jde pravděpodobně o poškození přenosu či softwarový problém podle typu převodu: „Je tam problém na straně běžných bezhotovostních plateb u obchodníka, ale výběr z bankomatů, což je jiný typ transakce, systém pustí, protože tam problém není.“

Americká nadnárodní společnost Visa patří mezi největší světové zprostředkovatele elektronických plateb. Podle serveru Bloomberg ročně zpracuje více než deset bilionů plateb.

Ladislav Novák, sed, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme