Platební morálka českých firem je nejhorší od krize v roce 2009

Odběratelské firmy stále více prodlužují dobu, ve které svým dodavatelům platí. Situace je podle analýzy společnosti ČSOB Factoring nejhorší od krize v roce 2009. Některé podniky se tak dostávají do problémů, i když jejich výrobky jdou na odbyt.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, peníze

Finance, peníze | Foto: Free Digital Photos, Phaitoon

V průměru trvá podnikům zaplacení faktury 76 dní, to znamená 16 dní po splatnosti. Ve srovnání s prvním čtvrtletím loňského roku se pak doba neplacení protáhla o čtyři dny.

Loni se platební morálka zlepšovala, ale ke konci roku se pozitivní trend otočil a podniky začaly s placením více otálet.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější údaje o platební morálce českých firem přiblížila Jitka Hanžlová

Nejhorší je už delší dobu situace ve zdravotnictví, kde je návratnost pohledávek 101 dnů.

Nejvýraznější prodloužení plateb zaznamenal v posledních měsících potravinářský průmysl, kde se doba plateb prodloužila od loňského roku o 13 dní na 82. Analýza zároveň potvrzuje přetrvávající recesi ve stavebnictví, kde dodavatel čeká na své peníze 80 dní.

Pro odběratele je protahování plateb výhodné, jejich dodavatel je tím vlastně úvěruje. Místo toho, aby si vzali půjčku od banky, podrží peníze, které mají zaplatit, a mohou je otočit v jiných obchodech a ještě při tom nemusí platit úroky bance. Někdy odběratel peníze skutečně nemá, protože čeká, až mu zaplatí jeho zákazník.

Velcí odběratelé zneužívají svého postavení

V každém případě je zhoršující se platební morálka nejtěžší ranou pro malé a střední firmy. Ty jsou také nejčastější obětí. Hlavně velcí odběratelé zneužívají své síly a svého postavení na trhu a malým dodavatelům platí čím dál později.

Menší dodavatelé pak často musí sami půjčovat peníze, aby se vůbec dokázali udržet v chodu, tedy aby měli peníze na výplaty, na materiál a na energie. Protože ale nemají na účtu peníze od odběratele, vykazují horší finanční výsledky a banky jim nechtějí dávat provozní úvěr.

Z okolních států je nejlepší palební morálka v Německu. Tamní firmy dodržují dohodnuté podmínky a platí v průměru za 44 dnů. V Rakousku je to 58 dní, na Slovensku se situace dlouhodobě zlepšuje a průměrná doba placení je tam 72 dny. Na druhé straně polské firmy platí v průměru 102 dní od vystavení faktury.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme