Platební morálka českých podniků se zlepšuje. Hlavně v potravinářství

Platební morálka firem v České republice se v posledních měsících zlepšuje. Jde o další důkaz sílící ekonomiky. Zároveň to odpovídá pozitivním trendům, které zachytily i makroekonomické údaje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Ladislav Bába

Nejvýraznější zlepšení platební morálky zažívá potravinářství. Doba zaplacení se ve třetím čtvrtletí zkrátila na 66 dní. V loňském roce to bylo 76 dní.

Podobné zrychlení plateb ale zaznamenala většina odvětví. Vyplývá to z poslední analýzy ČSOB Factoring, která hodnotila více než 1,5 milionu transakcí.

„Průměrná návratnost pohledávek ve třetím kvartále 2014 dosáhla 73 dnů. Když vezmeme v úvahu, že ve druhém kvartále to bylo 75 dnů a za celý rok 2013 to bylo 76 dnů, tak tam vidíme trend zkracování,“ popisuje generální ředitel firmy Tomáš Morávek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Platební morálka podniků se v posledních měsících zlepšuje. Je to další důkaz sílící ekonomiky

„Přestože by se mohlo zdát, že jeden až dva dny není tak velký rozdíl, zkrácení návratnosti o dva dny znamená, že v ekonomice opravdu přibylo velké množství peněz a že ekonomický cyklus se zrychluje,“ vysvětluje.

V ekonomice se tak protočí mnohem více peněz. Lepší platební kázeň odpovídá i tomu, jak oživují jednotlivé segmenty trhu. Roste například poptávka domácností a obchody mají lepší tržby.

„Hovoří se o tom, že se oživuje maloobchodní prodej a my jsme zjistili, že se zkracuje návratnost ve velkoobchodě i maloobchodě. Nakonec i v potravinářství, které asi s těmito sektory velice úzce souvisí,“ všímá si Morávek.

Zlepšení i ve stavebnictví

Návratnost se opět zkrátila také v automobilovém průmyslu, a to na 56 dní, což je nejkratší doba splatnosti mezi obory. Podstatné je, že se doba placení zkracuje i ve stavebnictví, které se poslední měsíce odráží ode dna.

„Stavebnictví je oblastí, která je na ekonomickém cyklu nejvíce závislá. V okamžiku, kdy ekonomika propadá do krize, stát vybírá méně peněz na daních a hledá i úspory na výdajové stránce rozpočtu. Na druhé straně, pokud se podíváme na rezidenční výstavbu, tak opět v době krize lidé odkládají koupi svého bydlení a stavební a developerské firmy mají problémy prodat nově postavené byty,“ zdůrazňuje šéfredaktor Fincetra Petr Zámečník.

Takže když se ve stavebnictví zkrátila doba placení faktur na 89 dní, je to dobrá zpráva. Také proto, že stavebnictví bývá označováno jako výrazný signál, kam se ekonomika vydá dál.

Přestože se platební morálka vrací k normálu, odběratelům v České republice stále trvá velmi dlouho, než dodavatelům zaplatí. Například v Německu je průměrná návratnost pohledávek od vystavení faktury 41 dnů.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme