Platební neschopnost Řecku podle šéfa ECB nehrozí

Řecko zatím není na pokraji státního bankrotu. Podle prezidenta Evropské centrální banky Jeana-Clauda Tricheta mu nehrozí, že by nemohlo splácet své dluhy. A to i přesto, že se řecké obligace dostaly na finančních trzích pod dosud největší tlak v historii eura.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko

Řecko | Foto: Ondřej Bouda

Řecko musí na svých dluhopisech nabízet výnos přesahující 7,5 %. Půjčit si peníze je dnes pro něj nejdražší od přijetí společné měny v roce 2001.

Prezident Evropské centrální banky Trichet nechtěl komentovat skutečnost, že trhy úroky nesnížily. Jejich sražení na přijatelnou úroveň mělo zajistit zveřejnění záchranného plánu pro Řecko před 14 dny. Počítá s půjčkami ostatních zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu.

Řecko se ale může z krize dostat samo. Podle Tricheta vše ukazuje na to, že se řecký program úspor zavede do praxe a začne fungovat.

„Když zvážím všechny dostupné informace, platební neschopnost se Řecka netýká,“ řekl doslova prezident ECB.

Pavel Novák, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme