Platební neschopnost USA může ohrozit další světové ekonomiky

Platební neschopnost USA by ohrozila další světové ekonomiky. Varují před tím odborníci. Už dva týdny američtí demokraté v čele s prezidentem Barackem Obamou bojují s republikány o navýšení dluhového stropu. Spojené státy kvůli jeho neschválení zavřely úřady a hrozí, že nebudou schopné splácet svoje závazky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký Kongres

Americký Kongres | Foto: J. David Ake | Zdroj: ČTK

Pro ostatní země plyne největší nebezpečí z toho, že americký dolar je jejich rezervní měna. Mnoho zemí ukládá své devizové rezervy právě v dolarech, připomněl například guvernér rakouské centrální banky Ewald Nowotny.

A pokud je ohrožena pozice dolaru v mezinárodním finančním systému, hrozí znehodnocení i devizových rezerv jiných států. Proto jsou na vyřešení vnitropolitického problému závislé finanční trhy po celém světě.

Nervozita na světových trzích roste, jak se řešení krize v USA odkládá. Analytik Patria Finance Tomáš Vlk varuje, že v extrémním případě by americké vládě nemusely zbýt peníze na splátky dluhu.

"To znamená, že by došlo k technickému bankrotu. V takovém případě by to mělo dalekosáhlé důsledky jak na finančí trhy, tak na ekonomiku. Dala by se tedy čekat recese jak ve Spojených státech, tak ve světové ekonomice," řekl Vlk.

Prakticky všechny finanční insituce drží americké cenné papíry. Pokud se ale politici USA v příštích týdnech nedohodnou, budou dluhopisy s krátkou splatností bezcenné. Některé finanční společnosti se proto už začaly vyhýbat pokladničním poukázkám a nebudou je přijímat ani jako zástavy.

Velké světové banky se připravují na případný bankrot USA

Na případný černý scénář se připravují i velké světové banky. Uvolňují velké množství peněz na zajištění pro případ, že by Spojené státy nebyly schopné splácet dluhy a zbankrotovaly by.

USA paradoxně nedokážou vyčíslit škody, které jim nastalá politická krize způsobuje. Mezi zavřenými úřady jsou totiž i ty, které tato data měří a zveřejňují. Nejsou tak přesné údaje o trhu práce, odhady HDP ani údaje o maloobchodních tržbách, inflaci nebo obchodní bilanci.

"Až dojde k vyřešení současné situace, k vyřešení jak dluhového limitu, tak rozpočtu, vyjdou čísla Spojených států i zpětně a je možné, že tato čísla budou celkem překvapivá," doplnil analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Jitka Hanžlová, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme