Platí nová pravidla pro spotřebitelské úvěry. Jsou přísnější na lichváře

Lichvářům a podvodníkům, tyjícím z toho, že uvrhnou své oběti do kolotoče dluhů, teď nastávají zlé časy. Začala totiž platit novela zákona o spotřebitelských úvěrech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, peníze

Finance, peníze | Foto: Free Stock Photos

Zakazují se například takzvané předražené telefonní linky, na které zavolal zájemce o získání úvěru a po přepojování automatem mu nakonec zůstal jen ohromný účet za telefon. I když úvěr nezískal, měl rázem na krku dluhy. To teď novela zakazuje. Včera vyšla ve sbírce zákonů, a tedy už nabyla účinnosti.

Zavádí se také možnost odstoupit od smlouvy o zprostředkování úvěru do 14 dnů bez sankce. Také zakazuje používání směnek a šeků. Ale pozor! Jen u spotřebitelských úvěrů. Zákon samozřejmě není retroaktivní - už podepsaných směnek se tak nedotkne. A směnky nadále mohou fungovat mezi podnikateli.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zpřísnění pravidel pro spotřebitelské úvěry mluvila redaktorka Jitka Hanžlová

Mnoho lidí ručí za svůj dluh příliš velkým majetkem a při zpoždění splátek mohou přijít o všechno. Zajištění spotřebitelského úvěru nyní nesmí být ve zcela zjevném nepoměru k hodnotě zajišťované pohledávky. Například při půjčce ve výši sto tisíc korun tak nebude možné ručit rodinným domem v několikanásobně vyšší hodnotě.

To zřejmě v praxi povede k tomu, že budou využívány mnohem častěji ručitelské závazky třetích osob nebo zajištění pohledávky movitým majetkem, například automobilem.

Změna odpovědnosti věřitelů

Změní se i odpovědnost firem, které půjčku poskytují. Většina nebankovních poskytovatelů úvěrů si zdánlivě neověřuje majetkovou situaci svých klientů. Nově ale bude muset věřitel dostatečně prověřit, zda je klient schopen půjčku splácet.

Novela by tak měla ochránit spotřebitele před úmyslným předlužováním. Případů, kdy je věřiteli zřejmé, že klient nebude schopen spotřebitelský úvěr splácet, je totiž stále hodně. A existují lichváři, kteří se zaměřují přímo na sociálně slabší skupiny obyvatel, u kterých je zřejmé, že splátku nedodrží a ocitnou se ve víru stále rostoucích penále.

Pokud tuto povinnost věřitel nedodrží, hrozí mu pokuta ve výši až 20 milionů korun. Ta platí jak pro velké tuzemské banky, tak pro věřitele, kteří půjčky nabízejí například na letácích nalepených na sloupech.

Pokuty u licencovaných firem bude vymáhat Česká národní banka, u ostatních to bude Česká obchodní inspekce.

Jitka Hanžlová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme