Platit eurem přes hranice bude snazší

Převody peněz v eurech budou jednodušší a rychlejší. V Evropské unii totiž začíná fungovat první ze standardů SEPA - systému, který stanoví stejné podmínky pro národní a přeshraniční platby v eurech. Platby uvnitř státu i přeshraniční transakce tak budou stát stejně. Peníze na účet příjemce musí také dorazit nejpozději do tří dnů. Většina českých bank začne bezhotovostní úhrady v eurech nabízet postupně v průběhu prvního pololetí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince měny euro

Mince měny euro | Foto: Jan Rosenauer

Nová pravidla by v budoucnu také mohla zlevnit bankovní poplatky. "Bankovní poplatky jsou do určité míry závislé na tom, za jakou cenu se ten převod nebo ta platba zpracuje. Pokud budou převody masivnější, je poplatková politika platebních systémů zpravidla taková, že při větších objemech se poplatky za platby snižují. Mohlo by se to tedy projevit i v poplatcích účtovaných klientům," potvrdila Českému rozhlasu Jitka Lukášová z České bankovní asociace.

Peníze na účet příjemce navíc musí dorazit nejpozději do tří dnů. "Kromě toho Evropská rada pro platební styk pracuje na dalším systému, takzvaném Prieuro, kde by platba měla být připsána do příštího dne. Výhoda rychlosti tam určitě bude," dodává Lukášová.

Jednotná evropská platební zóna, která dnes začíná fungovat, má bankám, spotřebitelům i firmám v příštích šesti letech přinést v přepočtu 3,3 bilionu korun.

Marie Matúšů, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme