Platit kartou v zahraničí je bezpečné a garantuje služby, tvrdí odborník

Na dovolené je výhodnější platit kartou a vybírat z místních bankomatů. Takové je alespoň doporučení odborníků před cestou do zahraničí. Neplatí to ale vždy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kreditní karty

Kreditní karty | Foto: Jan Rosenauer

Pokud totiž lidé chtějí vyměnit hotovost v soukromé směnárně, která má prý zpravidla lepší kurzy, než banky, tak nemusí platit, že platba kartou nebo výběr z bankomatu je vždy výhodnější.

Vybírání z bankomatu také stojí peníze. Platební karta ale funguje jako bezpečnostní prostředek. „Když ztratíte hotovost, nemáte ji, když ztratíte kartu, můžete ji zablokovat a dostanete nové peníze,“ upozornil v Odpoledním Radiožurnálu šéfredaktor serveru Měšec.cz Dalibor Chvátal.

Dodal také, že platební karta garantuje poskytnutí služeb. Transakci za službu, kterou lidé neobdrží, můžou reklamovat a banka jim vrátí peníze. Když ale službu, kterou nedostali, zaplatí hotově, je reklamace složitější.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Odpoledního Radiožurnálu byl šéfredaktor serveru Měšec.cz Dalibor Chvátal

Podle Chvátala také hodně záleží na tom, v jaké měně se provádí transakce a jakou měnu používá banka jako zúčtovací kurs.

„Když vezmete například pět karet, které máte v peněžence, a s každou vyberete z bankomatu nebo zaplatíte u obchodníka, tak každá karta bude mít naprosto odlišný zúčtovací kurs a rozdíl vás může řádově vyjít buď v jednotkách, nebo stovkách korun podle toho, jakou částku použijete pro platbu,“ vysvětlil.

Alžběta Havlová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme